Prognoza agrometeorologică pentru săptămâna 08 – 14 aprilie 2014. Limite optime pentru continuarea însămânţărilor de primăvară

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În primele zile ale perioadei va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire treptatăîn evoluţia regimului termic, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Caracteristici meteorologice săptămâna 08 – 14 Aprilie 2014

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 6…18°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C şi 4…13°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 7…24°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0…10°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 7…20°C, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, în cea mai mare parte a ţării, fiind  însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice săptămâna 08 – 14 Aprilie 2014

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul și sud-estul Dobrogei, nordul și centrul Transilvaniei, estul Maramureșului, local în vestul și centrul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se va înregistra în Banat, Crișana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureș, Moldova, Dobrogea, sudulTransilvaniei, estul Munteniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în majoritatea regiunilor agricole. În Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia, nordul și local în sudul Dobrogei, sudul și centrul Moldovei, izolat în nordul Transilvaniei, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole săptămâna 08 – 14 Aprilie 2014

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina o evoluţie în general normală a proceselor vegetative ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (80-100%), precum şi înfrăţirea (50-100%).

Rapiţa se va afla în fazele de înfrunzire (10-17 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%). În plantaţiile pomicole, la soiurile de sâmburoase se vor semnala dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali. La viţa de vie predominante vor fi fazele de „plâns”, înmugurire şi dezmugurire.

Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat. Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi), vor fi sistate temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

 Recomandări de specialitate săptămâna 08 – 14 Aprilie 2014:

  1.  Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

  2.  Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşă minte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);

  3.  Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;

  4.  Finalizarea tăierilor de rodire în vii şi livezi.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE