Producătorul Oncos din Cluj a intrat în insolvență

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a crizei financiare, Oncos Grup din Cluj, producător şi distribuitor de carne de pui, ouă pentru consum, pâine şi produse de patiserie, a intrat în insolvență, la cerere.

Grupul, care derulează afaceri de aproape 150 de milioane de lei, îşi restructurează business-ul. Necesitatea restructurării vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației și a lipsei unei finanțări corespunzătoare a afacerii, ce au cauzat un dezechilibru financiar companiei, au anunțat reprezentanții acesteia. Procesul presupune restructurarea activității producătorului împreună cu specialiști în business restructuring și reorganizarea companiei.

„În ultimii ani am resimțit puternic efectele crizei economice, care s-au văzut atât în scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, cât și în lipsa unor surse de finanțare viabile pe piață. Oncos este un business antreprenorial, românesc, ce nu beneficiază de sprijinul unui grup sau al unui investitor care să susțină afacerea și în condiții economice dificile. În acest context, restructurarea business-ului grupului a venit ca o soluție firească și necesară pentru însănătoșirea acestuia. Pe parcursul procesului de restructurare, vom acorda o mare atenție păstrării și securizării locurilor de muncă ale angajaților, a structurii centrelor de producție, distribuție și vânzare. Avem baze solide, care ne vor ajuta să însănătoșim afacerile și să reluăm creșterea”, a declarat Vasile Onacă, acţionarul majoritar al Oncos.

Planul de reorganizare al afacerii include creşterea cu circa 25 % a capacităţii de producţie şi procesare a cărnii de pasăre. Astfel, în cadrul unui parteneriat strategic, vor fi puse în funcţiune încă 12 hale de creştere a păsărilor, cu o capacitate totală de 1,3 milioane capete pe an. Capacitatea totală de creştere şi procesare a grupului va depăşi 6,3 milioane capete anual, după ce în 2013 a crescut cu 6% față de anul anterior. Oncos ocupă locul 10 pe piaţa naţională în privința numărului de pui de carne crescuți în fermele proprii, iar capacitatea totală de creştere şi procesare este în prezent de peste 5.000.000 capete pui de carne pe an.

Înființat în anul 1991, Grupul Ooncos are peste 800 de angajaţi, fiind al patrulea angajator din judeţul Cluj. Grupul de firme include Abatorul de Păsări Floreşti, clasificat în categoria „A” de procesare, 5 ferme de creştere a păsărilor în Gilău, Lomb, Jucu, Sălişte – Coruş – Chinteni în județul Cluj şi Panic în județul Sălaj, precum şi una din cele mai mari fabrici de pâine din Transilvania.

Distribuția produselor de carne se face printr-o reţea proprie de retail formată din 44 magazine în judeţele Cluj, Sălaj, Mureş, Bistriţa–Năsăud. Produsele Oncos sunt comercializate și pe pieţele externe din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia și Grecia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE