Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 aprilie – 05 mai 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…17° C, în aproape toată ţara, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15…23° C, în toate regiunile agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2…12° C în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20° C în majoritatea regiunilor agricole, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vd în aproape toată ţara. Local, precipitaţiile pot fi mai însemnate cantitativ, îndeosebi în prima parte a intervalului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe suprafețele agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Transilvania şi Moldova. În sud-estul, vestul şi local în estul ţării, se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.

În stratul de sol 0-20 cm / ogor, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, sudul și izolat în centrul Transilvaniei, local în estul Banatului. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică) se vor înregistra în Crișana, Maramureș, Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Banat, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în nordul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina desfăşurarea normal a proceselor biologice ale culturilor agricole, pe majoritatea suprafeţelor, ritmurile de creştere  şi dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant fazele de înfrăţire (60-100%), alungire a paiului (40-100%), precum și înspicare (10-40%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa va înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv dezvoltarea aparatului foliar (14-18 frunze), alungirea tulpinii (50-100%) şi înflorirea (10-80%).

Culturile termofile (floarea-soarelui și porumb) îşi vor continua fazele de germinare (30-100%), răsărire (10-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-50%).

În principalele bazine specializate, la cultura de sfeclă de zahăr se vor semnala germinarea-răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-25%).

Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla la înflorire şi înfrunzire în majoritatea plantaţiilor, iar soiurile timpurii vor parcurge legarea şi creşterea rodului.

La viţa de vie se vor semnala în continuare înmugurirea, dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali.

Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare) vor fi sistate temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
  • Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantațiile pomi-viticole;
  • Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea capacităţii de germinare.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE