În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu nitraţi, substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
Pornind de la acest lucru, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a demarat, anul trecut, o amplă campanie de sensibilizare şi conştientizare a persoanelor care locuiesc în mediul rural, privind poluarea apei cu nutrienţi.
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi – Seminarii de educaţie ecologică pentru copii
În cadrul acestor seminarii, copiii discută despre problemele legate de igienă şi consumul de apă. De asemenea, micuţii vor fi instruiţi pentru crearea unei atitudini pozitive în relaţia lor cu mediul înconjurător. Seminariile de educaţie ecologică vor fi susţinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori, organizat în primăvara acestui an, sub supravegherea reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Evenimentele se vor organiza în grădiniţele şi şcolile din comunele incluse în proiect. Astfel, cele trei grupe de copii, preşcolari, ciclul primar şi cel gimnazial vor primi informaţii despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului.
„Prin aceste acţiuni, se doreşte îmbunătăţirea practicilor şi comportamentelor individuale, de familie şi instituţionale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi), în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului şi crearea premizelor pentru o agricultură durabilă. Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni”, au explicat reprezentanţii Ministerului Mediului.
Boala albastră
În România, peste 1.900 de localităţi, inclusiv din judeţul Constanţa, sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Cantităţile peste limitele admise a nitraţilor în apa de băut conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau „boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.
În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, limită similară celei din Uniunea Europeană.