Frauda cu crotalii pune România pe harta țărilor cu boala vacii nebune

Facebook
Twitter

După ce, ani la rând, fermierii au acuzat statul că sistemul de înregistrare al animalelor cu crotalii este fraudat cu ușurință și nimeni nu ia măsuri, acum este în curs o anchetă care va trebui să elucideze cui aparține vaca diagnosticată cu encefalopatie bovină spongiformă.

ANSVSA a confirmat ieri un caz atipic de „boala vacii nebune”, în țara noastră. Animalul a fost sacrificat pe 30 aprilie, într-un abator din Bistrița. Reprezentanții acestuia au recoltat probe și le-au trimis la laborator, unde a fost depistată boală.

Autoritățile au încercat să identifice proprietarul animalului, însă traseul este sinuos. Din declarațiile unor surse din cadrul poliției clujene, se pare că ar fi vorba de fraudă cu crotalii. Practic, animalul care a fost înregistrat cu un anumit număr și un crotaliu a fost sacrificat în urmă cu șase luni. Înregistrarea sa în registrele ANSVSA trebuia radiată, iar medicul veterinar din comuna Chinteni, județul Cluj ar fi trebuit să se ocupe de problemă. În schimb, crotaliul a apărut în urechea vacii bolnave, sacrificată la Bistrița.

Primarul localității Chinteni, Lucia Magdalena Suciu, spune că frauda cu crotalii este frecventă la sate, pentru că oamenii ar face multe ca să nu piardă subvenția de la APIA.

„Sunt oameni care au crotaliat animalele în urmă cu trei ani, le-au vândut sau le-au tăiat, dar iau subvențiile de la APIA. Fraudele cu crotalii sunt frecvente”, a declarat aceasta pentru stiriagricole.ro.

În cazul de față, vaca bolnavă a fost cumpărată de un samsar de animale din Deușu și vândută abatorului. Dacă ar fi fost sacrificată în afara unui abator autorizat, carnea provenind de la animalul bolnav ar fi ajuns pe masa noastră, pentru că nimeni nu ar fi testat-o.

Din cauza apariției acestui caz, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a retras României statutul de țară cu risc neglijabil de apariție a bolii vacii nebune. Folosind acest pretext, Rusia a interzis importurile de bovine vii, carne și preparate din carne de vită și alte produse derivate din România. Interdicția a fost dictată în condițiile în care oricum experții ruși care au verificat ferme și abatoare din țară au concluzionat că nu acestea nu corespunde standardelor ruse și deci nu pot vinde pe piața rusă. Practic, de aproape două decenii nu am exportat carne de vită în Rusia, dar din 1995 încoace nu a fost diagnosticat niciodată un caz de boala vacii nebune, până acum.

ANSVSA spune că este vorba de un caz atipic, care nu va declanșa o epidemie. Un caz similar a fost depistat cam în aceeași perioadă și în Germania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE