Romania, recolta record la floarea-soarelui, insa majoritatea productiei va merge la export

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultivatorii de floarea-soarelui anunta productii record in acest an, iar specialistii estimeaza o crestere cu pana la 1,22 milioane de tone fata de 2020, insa lipsa unitatilor de procesare si a unei infrastructuri corespunzatoare ii va determina pe fermieri sa vanda productia in alte tari din spatiul UE, si nu numai, anunta reprezentantii Clubului Fermierilor Romani.

“Pentru cultura de floarea-soarelui, tara noastra utilizeaza pentru consumul intern aproximativ 1,2 – 1,3 milioane tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021 de 3,3 milioane tone. Aceasta cantitate reprezinta aproximativ 34% din productia Uniunii Europene specifica acestei culturi, realizata la un randament minim de 2,75 tone/ha, in cadrul unei suprafete insamantate de 1,2 milioane hectare. Anul acesta, Romania inregistreaza un maxim al productiei de floarea-soarelui, raportat la perioada ca membra a spatiului comunitar european, inregistrand astfel o crestere de aproximativ 1,22 milioane tone fata de anul 2020. Lipsa unor unitati de procesare la nivel national conduce la vanzarea materiei prime catre tari precum Bulgaria (aproximativ 400.000 tone/an), Turcia (aproximativ 400.000 tone/an), Ungaria (aproximativ 220.000 tone/an), tari din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franta si Spania). Practic, in acest an agricol, aproximativ doua milioane de tone vor fi exportate la nivel intra-UE si extra-UE”, este de parere Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Romani si expert analist in comertul cu cereale.

Potrivit unui comunicat de presa al organizatiei, transmis marti AGERPRES, Romania are nevoie de asigurarea unor politici care sa sprijine cresterea valorii adaugate in agricultura, unul dintre obiective fiind stimularea cantitatii de depozitare si procesare a cerealelor si plantelor oleaginoase.

“Romania are nevoie de o coordonare care sa asigure in mod eficient, responsabil si sustenabil echilibrul intre nevoia asigurarii securitatii alimentare a tarii si calitatea produselor exportate, respectand in acelasi timp conditiile europene specifice fiecarui produs in parte. In acest sens, pentru a sprijini fermierii in scopul cresterii valorii adaugate generate de afacerile agricole din Romania, Clubul Fermierilor Romani propune urmatoarele: stimularea finantarii specifice realizarii unor investitii in infrastructura de depozitare; subventionarea dezvoltarii si modernizarii unitatilor de procesare cu scopul cresterii capacitatii de procesare; oferirea de sprijin cuplat pentru fermieri, in vederea pastrarii in tara a materiei prime specifice zonei de procesare; crearea de facilitati fiscale pentru activitatea de procesare; ofertarea produselor procesate in pietele traditional partenere pentru vanzarea materiei prime, concomitent cu identificarea de piete noi pentru comercializarea produselor finite”, noteaza sursa citata.

Specialistii in domeniu mentioneaza ca impactul financiar al exporturilor indica o diferenta de 535 dolari/tona (vanzare materie prima), comparativ cu 1.570 dolari/tona (vanzare produse procesate), cumul realizat din productia de ulei brut (1.200 dolari/tona) si cantitatea de srot rezultat (370 dolari/tona).

“Prin acest calcul aratam ca Romania ar fi putut genera in acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adaugata de 2.070.000.000 dolari, fara a lua in calcul veniturile provenite din zona de industrie conexa (procesarea, activitatea furnizorilor de produse necesare procesarii, activitatea producatorilor de mase plastice, logistica si distributia uleiurilor, distributia si suportul acordat industriei carnii prin vanzarea de srot etc.)”, atrag atentia oficialii Clubului Fermierilor Romani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE