România pierde definitiv fondurile europene necheltuite din perioada 2007-2013

Facebook
Twitter

Consiliul European a respins propunerea Slovaciei, sprijinită şi de România, de extindere cu un an a cheltuirii banilor europeni din perioada 2007-2013.

Consiliul European de Iarnă a respins propunerea Slovaciei de extindere cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013. Propunerea Slovaciei privind extinderea cu un an a cheltuirii banilor europeni a fost susţinută şi de România, Bulgaria şi Cehia.

Potrivit EUobserver, tot ce au obţinut cele patru ţări a fost mai multă „asistenţă” din partea Comisiei Europene pentru a accelera absorbţia fondurilor europene în 2015, ultimul an în care mai pot cheltui sumele alocate perioadei 2007-2013.

În pofida unei creşteri a ratei de absorbţie în ultimii ani, România este în continuare la coada clasamentului, cu un nivel al absorbţiei de 45,49% până la data de 12 decembrie, potrivit datelor publice pe site-ul MFE.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, pe 27 noiembrie, la Bucureşti, că există riscul ca statele membre să se focuseze, ca şi înainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a făcut ca, la acea vreme, multe programe operaţionale să fie pornite cu întârziere, iar rezultatele se văd acum.

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, întrebată de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeană face tot ceea ce depinde de ea „pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, pentru că deocamdată legislaţia nu dă voie statelor membre să prelungească”.

„Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de această solicitare. Această solicitare implică o dezbatere mai amplă pentru că implică probleme legale şi, mai ales, bugetare şi înseamnă schimbarea cadrului financiar multianual şi a regulamentului, ceea ce înseamnă şi antrenarea Parlamentului European în această solicitare. Dar sigur, aşteptăm Consiliul din decembrie să vedem în ce măsură această solicitare va fi agreată de Consiliu, sigur Comisia se va conforma”, a precizat Corina Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Accesarea fondurilor europene de către România. Bilanț și perspective

Peste 2,2 miliarde de euro au intrat în economie în primele zece luni ale anului din rambursările făcute pe proiecte europene, o evoluţie mediocră faţă de ţinta propusă de oficiali şi cu mult sub aşteptările bancherilor coordonatori de divizii de fonduri UE, care estimau, la începutul anului, volume de rambursare de două sau de trei ori mai mari. Totuşi, există mai mult optimism pentru anul viitor, având în vedere că s-au rezolvat o serie de probleme „tehnice“ ale mecanismului de finanţare, spun consultanţii.

În total, România a atras în ultimii opt ani doar 7,3 miliarde de euro din cele peste 19,2 miliarde puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2007 – 2013, iar rata de absorbţie în luna octombrie a ajuns la 38%.

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, şi-a reevaluat ţintele, astfel că a ajuns, în cea mai recentă estimare, să spună că România va atrage 80% din fondurile UE până la finalul lui 2015, iar rata de absorbţie va fi de 55% la finalul acestui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE