Romania a fost invitata de curand, in premiera, sa adere la Asociatia de Baltata din Europa, a anuntat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), Claudiu Franc, potrivit Agerpres.
„Invitatii nostri straini, intre care si secretarul general al Asociatiei de Baltata din Europa, dr. Georg Rohrmoser, au invitat Romania, pentru prima data, sa adere la marea familie a Baltatei la nivel european. In septembrie, la Paris, va avea loc Adunarea Generala a Crescatorilor de Baltata si speram sa apara si steagul Romaniei alaturi de celelalte 11 state care sunt deja membre. Este o mare cinste pentru noi, ca fermieri, dar si o mare responsabilitate si o mare angajare a noastra, odata cu intrarea noastra in aceasta mare familie europeana a Baltatei. Fermierii din Romania vor avea ocazia sa intre cu controlul oficial al performantei, cu evaluarea animalelor, cu bonitarea lor, dupa un program unic, european, nu asa cum facem noi acum. Sunt lucruri care trebuie facute intr-un sistem unitar”, a declarat Franc.
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) a declarat ca invitatia adresata Romaniei de a se alatura Asociatiei de Baltata din Europa a venit atat pe fondul eforturilor fermierilor romani de a pastra si dezvolta aceasta rasa, care a ajuns la 60% din ponderea populatiei bovine din tara.
„Ne-au invitat vazand cat am muncit in Romania pe aceasta rasa, ponderea Baltatei in populatia bovina care se apropie de aproape 60% din efectivul total. Dar si ei sunt interesati sa creasca baza de selectie si aceasta pentru ca avem o mare specificitate si o varietate in arealul de crestere. La Expozitia de la Targu Mures, organizata de Ziua Nationala a Baltatei, avem animale din 5 judete, pentru a arata varietatea acestei rase. Speram sa determinam si institutiile statului roman ca programele de ameliorare pe care le finanteaza sa fie pentru fermieri si in interesul regionalizarii acestei rase la nivel national. Nu putem sa dam exclusivitate unei carti de rase, la fel cum Germania are 8 carti de rase, Austria are 11 carti de rase si in Romania trebuie sa existe macar inca o varianta pentru fermieri ca sa isi poata cauta locul in programul de ameliorare, fiecare pe directia lui de reproductie”, a mai spus Claudiu Franc.
Incepand din anul 1860, rasa Baltata romaneasca a rezultat in urma unei lungi incrucisari dintre Sura de stepa transilvaneana si taurul Simmental importat din Evetia, Austria, Germania, Cehia si Slovacia. Zonele in care s-a efectuat incrucisarea celor doua rase au fost: Banat, Transilvania si Bucovina, potrivit site-ului Zoo.ro.
O vaca Baltata romaneasca produce in medie, anual, 3000 litri de lapte, cu 4% grasime si 3.45% proteine. Laptele este foarte potrivit pentru productia de branza de buna calitate. Productia de lapte variaza considerabil, de la 1800 de litri de lapte, pana la 13 212 litri cu 4.09% grasime. In 2003, Baltata romaneasca a ajuns la o productie de lapte de 4 502 litri /anual, cu 3.95% grasime si 3.22% proteine.
Baltata romaneasca atinge 60-65% din productia de lapte in timpul primei lactatii, cea mai mare productie de lapte o atinge in timpul celei de-a sasea lactatii.