Romania, in pericol sa fie anchetata de UE din cauza conditiilor in care sunt exportate animalele vii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania risca sa fie anchetata de catre Uniunea Europeana din cauza conditiilor in care sunt exportate animalele vii catre tarile din Orientul Mijlociu. O serie de imagini despre acest lucru au fost prezentate de curand in Romania 9, de la TVR 1.

E vorba de transporturi de anul trecut si de anul acesta catre Egipt, Liban, Israel, Palestina si Iordania.

Organizatia nonguvernamentala Animals International a documentat mai multe asemenea cazuri si sustine ca Guvernul României nu respecta legislatia Uniunii Europene si standardele Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor.

Potrivit unui comunicat ANSVSA, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu a participat pe data de 20 octombrie la adunarea generala a Uniunii Europene a Comerciantilor de Animale Vii si Carne (UECBV), eveniment organizat in premiera in România. La intâlnire au participat si comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, reprezentanti ai ministerului Agriculturii si ai membrilor UECBV din mai multe state membre UE.

In cadrul acestei intâlniri s-au purtat discutii referitoare la sanatatea si bunastarea animalelor, pesta porcina africana, pesta porcina clasica, siguranta alimentara si rezistenta antimicrobiana.

Referitor la pesta porcina africana, comisarul european a felicitat serviciile veterinare din România pentru modul in care au actionat in cazul focarului de boala confirmat in luna iulie. Acesta a considerat ca s-a realizat o detectie rapida a prezentei virusului si ca autoritatile veterinare impreuna cu celelalte autoritati teritoriale au aplicat, rapid si eficient, masurile de control necesare pentru stoparea raspândirii virusului si s-a realizat o buna cooperare in acest sens cu Republica Moldova si Ucraina, tari terte in care evolueaza aceasta boala, România constituind astfel un exemplu de actiune pentru celelalte state membre.

Vytenis Andriukaitis a apreciat ca modul in care ANSVSA a gestionat lichidarea focarului acestei boli, extrem de periculoasa prin consecintele ei, constituie un exemplu de actiune pentru celelalte state membre.

Comisarul european a subliniat faptul ca trebuie sa permitem miscarea animalelor si produselor in Uniunea Europeana atâta vreme cât acestea nu constituie un risc de sanatate.

Profitând de acest context, presedintele ANSVSA, a sustinut reluarea participarii României pe piata Uniunii Europene cu porci si produse din carne de porc, legitimata de profesionalismul serviciilor noastre veterinare.

Un alt argument in favoarea ridicarii restrictiilor comerciale mai sus mentionate, sub aspectul pestei porcine clasice, a fost si cel al oficializarii statutului de tara libera de pesta porcina clasica pentru România, conferit de catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, in luna mai a acestui an.

Privind bunastarea animalelor, comisarul european a dat asigurari ca România va avea in continuare sprijinul Comisiei Europene.

Mai mult, Vytenis Andriukaitis a subliniat faptul ca imbunatatirea legislatiei precum si aplicarea ei pe segmentul de bunastare a animalelor va diminua adimistrarea de antimicrobiene la animalele de ferma.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE