România a trimis oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC), în data de 31 martie 2014.

“După ce a trimis în trecut versiuni de lucru ale acestui document în cadrul dialogului informal, România a trimis oficial, astăzi, Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat. Transmiterea oficială a acestui document înseamnă că România se apropie de momentul semnării Acordului de Parteneriat. Potrivit regulamentelor europene, Comisia are la dispoziţie trei luni pentru a analiza documentul, perioadă de timp care poate fi întreruptă dacă statului membru îi sunt transmise  comentarii pe marginea acestui document, proces absolut normal aplicabil tuturor statelor UE. Totodată, subliniez că România nu înregistrează nicio întârziere în trimiterea propunerii de Acord de Parteneriat, termenul limită prevăzut de regulamentul UE fiind 22 aprilie 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Alocările financiare indicative la nivelul programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020:

  • Programul Operațional Infrastructură Mare – 9,5 miliarde de euro
  • Programul Operațional Regional – 6,7 miliarde de euro
  • Programul Operațional Capital Uman – 4,2 miliarde de euro
  • Programul Operațional Competitivitate – 1,2 miliarde de euro
  • Programul Operațional Capacitate Administrativă – 0,55 miliarde de euro
  • Programul Operațional Asistență Tehnică – 0,21 miliarde de euro
  • Programele de cooperare transfrontalieră – 0,45 miliarde de euro

Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient în perioada 2014-2020, datorită simplificării structurii instituţionale, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene. Suplimentar, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atribuții de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere. Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Asistență Tehnică. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, respectiv pentru programele de cooperare teritorială europeană. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritate de management pentru Programul Național pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operaţional pentru Pescuit.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis în data de 21 martie 2014 prima variantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene, spre avizare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE