Indiferent ca locuiesti la casa si ai cativa pomi fructiferi care au intrat deja pe rod sau vrei sa incepi o mica afacere cu preparate artizanale, obtinute din fructe, e important sa culegi la momentul potrivit si sa alegi reteta ideala.
In cele ce urmeaza, iti propunem niste sfaturi la preparare, mai ales daca vrei sa eviti cu totul folosirea aditivilor si a conservantilor. Astfel, vei folosi metodele si combinatiile ideale de ingrediente pentru a evita sa mai fie nevoie sa depozitezi la frigider sau sa transporti in lada frigorifica gemurile sau dulceturile pregatite chiar de tine.
Gemul
Pentru acesta trebuie sa selectezi fructe de acelasi fel (mixtura, daca preferi) foarte bine coapte. Ele vor avea nevoie putin zahar, alternativa cat mai naturala fiind considerata cel brun. Aici e important sa retii ca zaharul brun poate modifica usor gustul gemului. Poti adauga maxim 600g de zahar pentru fiecare kilogram de fructe bine spalate si curatate.
Perele, merele, gutuile, nectarinele, piersicile – toate trebuie prealabil curatate de samburi/cotor si pasate pentru a intra in amestec. Daca e vorba despre fructe de mici dimensiuni – prune, cirese, visine sau capsuni, nu prea va mai fi nevoie sa la maruntesti, iar samburii se pot scoate facil.
Fructele micute, de padure (zmeura, coacaze, afine) trebuie trecute prin sita (cam ca rosiile pentru bulion) pentru a fi eliminate semintele. O zi va fi necesara pentru ca fructele amestecate cu zahar sa lase sirop, deci se tin la rece 24h si apoi se fierb pana amestecul se ingroasa.
Marmelada
Pentru aceasta sunt necesare cele mai coapte fructe, care se si paseaza, imediat dupa spalare si curatarea de seminte. Fie ca se foloseste un robot, fie ca e un blender, trebuie ca la fiert sa pui deja o pasta omogena.
Deoarece vor fi extrem de dulci, fructele au nevoie de maxim 300g de zahar la kilogram. Sunt necesare 24h in care pulpa pasata sta la rece, amestecata cu zahar. Se fierbe a doua zi pana se ingroasa.
Dulceata
Aici fructele folosite nu trebuie sa fie prea coapte. Ele trebuie sa fie ferme si astfel isi vor pastra forma dupa fierbere. Dupa spalare si eliminarea semintelor, se calculeaza necesarul de zahar: 1Kg la fiecare Kg de fructe curatate.
Zaharul se amesteca mai intai cu apa(circa 250ml la 1Kg) si se fierbe in oala emailata sau in ceaun din fonta (cu deschidere mare, ca sa permita evaporarea rapida), pentru a obtine sirop, clocotit de cateva ori. Fructele se adauga cand siropul incepe sa se ingroase si se fierb in continuare, pana pulpa se va coace complet.
Peltea
Poate ca e un termen invechit, din perspectiva generatiilor tinere, insa pelteaua era preparata din coji si cotoare ale merelor, prunelor, perelor, gutuilor sau chiar strugurilor. Bineinteles, poti folosi si fructe intregi. Acestea vor fi prealabil spalate si se elimina obligatoriu samburii de caise (contin amigdalina).
Fructele sau resturile acestora trebuie fierte in apa putina (lichidul trebuie doar sa le acopere) si la foc cat mai mic. Fierberea va fi mentinuta pana cand materialul se va inmuia, apoi rezultatul va fi acoperit si lasat 24h pentru infuzare.
Dupa o zi se strecoara lichidul, se adauga zahar – 1 Kg/litru) – se pune din nou la fiert, spumuindu-se, pana ce se ingroasa. Cand capata consistenta gelatinoasa pe farfurie, se opreste focul.
Reguli esentiale
Cand oricare dintre amestecurile respective dau in clocot, se recomanda adugarea sucului de lamaie pentru a conserva natural. O lingura de suc la 1 l/Kg de amestec va fi suficient.
La formarea spumei, aceasta se culege; peretii oalei se sterg cu carpa umeda, pentru a preveni caramelizarea melanjului si schimbarea culorii.
La turnarea in borcanele preincalzite la cuptor, amestecul trebuie sa fie fierbinte. Se capseaza recipientele si se aseaza cu capacul in jos, acoperindu-se cu paturi. Nu se descopera decat dupa 1-2 zile, cand s-au racit complet.
Pentru siguranta, ulterior recipientele etansate pot fi sterilizate, prin fierbere cam 30 de minute intr-o oala cu apa.