Reuters: un nou virus face ravagii in culturile de legume din Europa. Boala nu are tratament

Facebook
Twitter

Potrivit Reuters, un virus foarte periculos ameninta rosiile si ardeii din Franta dupa ce a afectat deja mai multe state din Europa, precum: Spania, Italia, Grecia, Olanda sau Marea Britanie, dar si Turcia, SUA si China.

Cunoscut sub numele de Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV), virusul este complet inofensiv pentru oameni insa devastator pentru culturile de legume, chiar si pentru acelea crescute in sere sau solarii. Virusul poate fi transmis prin semintele, plantele sau fructele infectate, dar si prin simplul contact, si poate supravietui o perioada lunga de timp fara a-si pierde puterea de infectare.

Anses: Nu exista tratament pentru acest virus si nici soiuri rezistente

„Anses confirm ca exista un risc ridicat de introducere si raspandire a virusului in Franta cu un impact potential semnificativ asupra culturilor, atat pentru sectorul profesional cat si pentru productia in fermele de familie”, a informat Agentia intr-un comunicat de presa.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) provoaca aparitia unor pete galbene sau maro pe foi si deformarea fructelor, care nu mai pot fi astfel comercializate. Agentia recomanda distrugerea prin foc a tuturor plantelor care ar putea fi contaminate. De asemenea, Anses recomanda cultivatorilor de legume sa cumpere doar seminte omologate si, daca este posibil, din afara tarilor europene contaminate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE