Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala se reuneste la Bucuresti. Care vor fi subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca in perioada 12-13 iunie 2019 va avea loc la Bucuresti prima intalnire a Retelelor Rurale Nationale organizata in Romania, respectiv cea de-a 14-a intalnire organizata de Reteaua Europeana pentru Dezvoltare Rurala (ENRD), in colaborare cu retelele rurale ale statelor din Uniunea Europeana.  

Astfel de intalniri sunt organizate lunar la propunerea Retelelor din Statele Membre pe subiecte de interes si de actualitate pentru comunitatile rurale.

Intalnirea de la Bucuresti are loc in contextul presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si este organizata de ENRD impreuna cu Reteaua Rurala Nationala din Romania (RNDR) din cadrul Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

Participantii la reuniune vor discuta despre implementarea LEADER si mijloacele de sprijinire a acestui program, precum si despre schimbul de experiente si bune practici intre retelele rurale nationale.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Programul LEADER (titulatura provine din franceza „Liaison entre actions de développement de l’économie rurale”, in traducere „Legaturi intre actiunile de dezvoltare a economiei rurale”) este  o initiativa a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurala la nivel local, in vederea revitalizarii zonelor rurale si crearii de locuri de munca.

Necesitatea unui astfel de program a aparut in 1990, cand programele de dezvoltare rurala erau limitate. La nivel european, LEADER functioneaza inca din perioada 1991-1993 (LEADER I), continuand apoi ca LEADER II in perioada 1994-1999 si LEADER+, in 2000-2006. In actuala programare, 2014-2020, LEADER a fost extins pentru a cuprinde nu doar zonele rurale, ci si cele de coasta si zonele urbane prin intermediul conceptului de „dezvoltare locala sub responsabilitatea comunitatii”.

In Romania, in actuala perioada de programare au fost selectate 239 de Strategii de Dezvoltare Rurala avand o alocare publica totala de 563,5 mil. euro. Din totalul suprafetei eligibile LEADER, cele 239 de GAL-uri acopera 2.735 comune si 142 de orase cu o populatie sub 20.000 locuitori, ceea ce reprezinta un procent de 92% acoperire teritoriala eligibila LEADER, respectiv totalitatea comunelor si a oraselor cu o populatie de sub 20.000 locuitori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE