Reprezentantii ANSVSA la Bruxelles. Discutii pentru siguranta alimentelor si bunastarea animalelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 29 – 30 ianuarie, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a participat la Bruxelles la evenimentul oficial de preluare a presedintiei Consiliului Uniunii Europene in domeniile veterinar si siguranta alimentelor.

Dr. Geronimo Branescu a prezidat intalnirea sefilor serviciilor veterinare (Chief Veterinary Officers – CVO) din Uniunea Europeana (UE), care s-a desfasurat in intervalul mentionat.

In cadrul acestei intalniri, presedintele ANSVSA a prezentat obiectivele si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile veterinar si siguranta alimentelor.

In domeniul biosecuritatii, presedintele Branescu a evidentiat obiectivul Presedintiei Romaniei de a identifica elementele necesare consolidarii capacitatii de preventie a UE fata de bolile cu contagiozitate ridicata si caracter transfrontalier, care sa fie aplicate de toate statele membre, in mod armonizat.

Astfel, acesta a aratat ca activitatea Presedintiei Romaniei, pe tema biosecuritatii, va ingloba si strategia aplicabila spatiului comunitar pentru pesta porcina africana atingand si nevoile specifice, de la nivel national.

Care vor fi urmatoarele strategii in domeniul sigurantei alimentelor

Viitoarele strategii in domeniul sigurantei alimentelor, urmaresc perfectarea modului de solutionare al problematicilor cheie la nivelul spatiului comunitar, cum ar fi : gestionarea situatiilor de criza, utilizarea de instrumente de evaluare a riscului in luarea deciziei si comunicarea riscului.

Una dintre directii, in aceasta perioada, vizeaza derularea discutiilor pe subiecte legate de siguranta alimentelor in cadrul grupului de lucru al Sefilor Serviciilor Veterinare (Chief Veterinary Officer – CVO).

De asemenea, Romania va prelua tema referitoare la imbunatatirea conditiilor privind bunastarea animalelor pe timpul transportului rutier si va organiza, inaintea intalnirii informale CVO de la Bucuresti (12 iunie 2019) si de la Constanta (13 -14 iunie 2019), in data de 11 iunie, la Bucuresti, un seminar, cu scopul identificarii de solutii pentru imbunatatirea conditiilor de bunastare a animalelor pe timpul transportului pe calea maritima.

Initiativa Romaniei pentru bunastarea animalelor din UE

In acest context, Presedintia romana s-a remarcat cu reusita de a obtine acordul grupului CVO pentru propunerea sa privind proiectul de Concluzii ale Consiliului in legatura cu Raportul special nr. 31/2018 al Curtii de Conturi Europene privind bunastarea animalelor in UE.

Nu in ultimul rand, doua importante dosare legislative, care vor fi analizate in perioada presedintiei Romaniei, sunt propunerea de Regulament privind Legea Generala a Alimentelor si propunerea de Regulament privind stabilirea pietei unice, competitivitatii intreprinderilor, inclusiv a celor mici si mijlocii, si a statisticilor europene.

Trebuie mentionat faptul ca Romania va reprezenta interesele statelor membre ale UE la Adunarea Generala a Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE). In legatura cu activitatea OIE, Presedintia romana a obtinut acordul grupului CVO pentru componenta UE in grupul comun de experti OIE-UE pentru instrumentul PVS (evaluarea performantei serviciilor veterinare) precum si pentru termenii de referinta ai activitatii acestui grup de experti.

Dintre celelalte subiecte, aflate pe agenda acestei intalniri a sefilor serviciilor veterinare, amintim: prezentarea activitatilor desfasurate in cadrul reuniunii Grupului regional central al Comisiei regionale OIE pentru Europa (desfasurata in perioada 17-18 decembrie 2018, la Berna, Elvetia), reanalizarea planului strategic pentru combaterea febrei aftoase (EuFMD) (aprilie 2019 – 2023) si supunerea spre dezbatere a posibilitatilor de bugetare, in sensul extinderii activitatilor EuFMD si in directia altor boli cu mare contagiozitate, Tari Terte – Masuri Sanitare si Fitosanitare (SPS) privind accesul pe piata – prioritati actualizate si planificarea orientativa a activitatilor pentru prima jumatate a anului 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE