septembrie 20, 2021

Relatia dintre fermieri si supermarketuri, in vizorul Comisiei Europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana isi propune sa consolideze rolul agricultorilor in lantul alimentar, cat mai ales in relatia cu hipermarketurile, a anuntat recent Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, informeaza EurActiv.com.

„Avand in vedere dificultatile recente din anumite sectoare, am identificat necesitatea de a consolida rolul agricultorului in lantul alimentar, cu obiectivul de a se asigura ca el/ea obtine un profit echitabil pentru produse”, a declarat Comisarul pentru Agricultura, Phil Hogan.

De curand, Franta a lansat o investigatie asupra magazinului Carrefour, acesta fiind acuzat de folosirea incorecta a anumitor practici, in cadrul negocierilor cu furnizorii, cu scopul de a scadea preturile.

In mod ironic, unul dintre membrii grupului operativ al pietelor agricole, grupul din spatele acestei amanari si raspunzator de consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare, este chiar secretarul general al Carrefour, Jerome Bedier.

Un raport, realizat de 12 membri, a fost lansat pe 14 noiembrie, solicitand Comisiei sa adopte legi pentru a sprijini agricultorii europeni in negocierile lor cu sectorul de distributie. „Misiunea noastra este de a imbunatati pozitia agricultorilor in lantul alimentar. Exista dezechilibre enorme in puterea de negociere a diferitelor parti din cadrul lantului de aprovizionare, ceea ce poate duce la practici comerciale neloiale si, totodata, sunt o sursa constanta de incertitudine pentru agricultori”, a declarat Cees Veerman.

Romania ca stat membru al Uniunii Europene a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corecta a relatiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri si riscuri excesive catre producatorii din sectorul agroalimentar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE