Regulatorii de crestere si importanta lor pentru cresterea potentialului de productie, in diverse culturi

Facebook
Twitter

Maximizarea potentialului de productie reprezinta o provocare pentru orice fermier, indiferent de experienta pe care o are, deoarece este influentata de mai multi factori interdependenti, cum ar fi conditiile meteorologice, managementul culturii, calitatea solului.

Pe langa acestea, si utilizarea adecvata a solutiilor disponibile joaca un rol important, iar unele dintre instrumentele esentiale care stau la dispozitia fermierilor, in acest context, sunt regulatorii de crestere.

Iata cum poti sa-i folosesti si care este importanta lor in diverse culturi.

Obtii o mai buna arhitectura a plantelor

Un regulator de crestere poate influenta procesul de evolutie a plantelor prin stimularea dezvoltarii radacinilor care nu numai ca asigura o mai buna absorbtie a apei si a nutrientilor, dar ajuta si la cresterea rezistentei plantelor la stresul abiotic, cum ar fi seceta sau solurile sarace in nutrienti. Astfel, arhitectura plantelor este imbunatatita, iar cultura este omogena.

De exemplu, pentru cultura de floarea-soarelui, un regulator de crestere poate actiona asupra tulpinii si frunzelor, crescand rezistenta la cadere, dar si asupra radacinii, facilitand o mai buna aprovizionare cu apa si nutrienti. Totodata, un regulator de crestere poate avea efecte benefice si asupra calatidiului, oferind o umplere mai buna cu seminte si, implicit, o productie superioara cantitativ si calitativ. 

Si pentru ca, indiferent de hibrid, culturile de floarea-soarelui sunt predispuse la aparitia unor boli care pot afecta dezvoltarea plantelor, cum ar fi patarea bruna, patarea neagra, alternarioza, septorioza etc, poti alege un regulator de crestere care sa aiba si efect de fungicid.

Un produs care are atat rol de fungicid, actionand prin blocarea dezvoltarii agentilor patogeni, cat si rol de regulator de crestere, actionand ca inhibitor al giberelinei din plante, este Architect®. Efectele fiziologice dovedite ale sale conduc si la imbunatatirea fotosintezei, cresterea rezistentei plantelor la stres si la arsurile solare, de unde rezulta mai putine frunze imbatranite si tulpini mai rezistente la frangere.

Tii sub control fenomenul caderii plantelor

In cazul culturii de floarea-soarelui, dar si al cerealelor paioase, precum graul si orzul, regulatorul de crestere poate contribui la un bun control al fenomenul de cadere a plantelor, provocat de factorii climatici, inaltimea plantelor sau deficientele nutritionale.

Pe langa pierderile de productie si, implicit, scaderea randamentului culturii, plantele cazute pot influenta negativ si recoltarea, transformand acest proces intr-unul dificil. Acest lucru este mai vizibil in special in culturile de grau si orz cu talie inalta, care se cultiva preponderent la noi in tara.

Pentru a evita toate aceste consecinte si a obtine o productie mai mare, pentru cerealele paioase poti folosi un regulator de crestere ca Medax® Top – cu o combinatie unica de substante active care diminueaza riscul de cadere a plantelor prin:

  • asigurarea uniformitatii tulpinilor principale si a fratilor;
  • stimularea formarii unei biomase mai mari a radacinilor;
  • reducerea inaltimii plantelor.

Obtii o recolta mai buna, cantitativ si calitativ

Daca in cazul culturilor de floarea-soarelui si de cereale paioase o productie mai mare cantitativ si calitativ inseamna umplerea mai buna cu seminte a calatidiului, respectiv mai multe boabe in spic, in cazul livezilor de meri si peri, o recolta mai buna, optimizata, presupune si crearea unui echilibru intre cresterea vegetativa a pomilor si dezvoltarea fructelor. 

Totusi, doar lucrarile agricole efectuate la timp si masurile fitotehnice nu pot asigura un astfel de rezultat, indiferent de cultura despre care vorbim, motiv pentru care aici intervine si regulatorul de crestere.

Un bun exemplu de folosit in cazul livezilor de mar, par si prun este Regalis® Plus – un produs cu tripla actiune:

  1. actioneaza ca regulator de crestere;
  2. contribuie la optimizarea productiei si la un mai bun control asupra acesteia;
  3. imbunatateste rezistenta plantelor la factorii de stres.

Imbunatatesti rezistenta la iernare la cultura de rapita

Fiind o cultura destul de sensibila la temperaturile scazute din timpul iernii, folosirea unor solutii pentru cresterea rezistentei culturii de rapita la iernare este esentiala. In acest scop, un regulator de crestere contribuie la dezvoltarea optima a radacinilor si a coletului, sporind productia si profitul.

Un produs care poate aduce toate aceste beneficii culturii tale, si chiar mai mult, este Caramba® Turbo – primul produs destinat culturii de rapita, care combina substanta activa a unui regulator de crestere cu cea a unui fungicid. Acesta se poate aplica in toamna pentru cresterea rezistentei la iernare sau primavara devreme pentru combaterea bolilor si imbunatatirea arhitecturii tufei.

In final, asa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, utilizarea adecvata a regulatorilor de crestere cu multiple actiuni poate fi o strategie eficienta pentru optimizarea productiei agricole in diferite culturi. Informatiile prezentate aici, alaturi de cele mai inovatoare produse te pot ajuta sa obtii randamentul dorit si o cultura sustenabila.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE