Productia de vin in acest an va inregistra o scadere de 30% in Dobrogea si de circa 20% in Oltenia, in principal din cauza conditiilor climatice a anuntat Patronatul National al Viei si Vinului. Cu toate acestea, in unele regiuni precum Iasi, Husi si Cotnari productia de vin va inregistra o crestere cu circa 15-20%. Totodata, in Banat si Transilvania se va obtine cu pana la 10% mai mult.

Productia nationala de vin in acest an va fi in jurul cantitatii de 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decat anul trecut. In 2015 s-au obtinut 3,6 milioane de hectolitri, in scadere fata de anul 2014, cand s-au produs 3,7 milioane de hectolitri, si fata de 2013, cand s-a inregistrat o productie de 5,1 milioane de hectolitri.

Din punct de vedere calitativ, acumularile de zaharuri din struguri sunt proprii obtinerii vinurilor de calitate in acest an, mentioneaza producatorii.

Totodata, ei arata ca se inregistreaza diferente semnificative de medie cantitativa de struguri la hectar atat intre regiunile viticole, cat si intre producatorii aflati in acelasi areal. Aceste diferente sunt create de doi factori: conditiile climatice si atentia data aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare.

„Pe acest ultim considerent semnalam faptul ca producatorii care si-au facut la timp aceste tratamente au productii foarte bune, nefiind afectati de mana sau de fainare. Principala provocare a acestei campanii este gasirea fortei de munca sezoniere”, au subliniat producatorii de vinuri.

Viticultorii amintesc de asemenea de seceta care a caracterizat in acest an sudul tarii — Oltenia si Dobrogea, precum si faptul ca podgoriile din Dealu Mare s-au confruntat cu grindina.

„Perioada prelungita de insolatie si nivelul precipitatiilor din acest an ne indreptatesc sa afirmam ca in arealele viticole cu traditie si la producatorii de vin care au facut investitii in tehnologie in ultimii ani pentru cresterea nivelului de competitivitate, productia de vin 2016 va fi una foarte buna atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ”, mentioneaza patronatul.

La nivel European, in debutul verii, Franta anunta diminuarea productiei de struguri, iar Spania anunta cresteri, ceea ce va genera la nivel mondial un pret de vanzare mai mic pentru vinul varsat, considera specialistii.

In Romania, pretul de tranzactionarea al strugurilor din soiuri nobile pentru productia vinului variaza intre 1 leu/kg si 1,5 lei/kg, in functie de zona, de culoare si de calitatea strugurilor.

„Din punctul de vedere al investitiilor realizate cu sprijin european in domeniul vie-vin, daca pana in 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultura, cu absorbtie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, in ultimii doi ani am coborat la circa 40%, din cauza birocratiei excesive instituite de MADR si a lipsei de profesionalism si de interes din partea acestei institutii. Spre exemplificare, in APIA si Ministerul Agriculturii, Directia Politici, nu exista niciun angajat specializat in domeniul vitivinicol”, mentionaza intr-un comunicat Patronatul Viei si Vinului.

Datele producatorilor de vinuri arata ca anul trecut Romania a exportat vinuri in valoare de 22,3 milioane de euro si a importat in valoare de 42,4 milioane de euro.

Principala piata de export a fost Marea Britanie, unde am vandut o cantitate 2.930 tone, in valoare de 4,9 milioane de euro, urmata de China, cu 1.412 tone, in valoare de 3,6 milioane de euro.

Romania a importat in special vinuri spaniole, respectiv o cantitate de 28.555 tone, in valoare de 10,2 milioane de lei, precum si din Republica Moldova — 7.947 tone, in valoare de 5,4 milioane de euro.

Share on Facebook
Print Friendly