Refacerea infrastructurii secundare de irigații va fi finalizată în 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Refacerea infrastructurii secundare de irigații va fi finalizată în 2016, suma alocată în acest scop fiind de 500 de milioane de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la ‘Ziua Porumbului’.

“S-au semnat deja contracte în valoare de 130 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații. De asemenea, s-a alocat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) suma de 370 milioane euro pentru refacerea întregului sistem secundar de irigații. Programul de reabilitare a început în 2012 și va fi încheiat în 2016. Pentru refacerea infrastructurii principale de irigații căutăm resurse”, a declarat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, peste 100 de organizații de udători au semnat deja contractele pentru refacerea sistemului secundar de irigații. Fiecare organizație de udători a primit suma de 1 milion de euro, 100% nerambursabilă.

În ceea ce privește cazurile de ‘boala limbii albastre’, ministrul Agriculturii a spus că la ora actuală se caută soluții pentru a ajuta fermierii afectați de această problemă.

“În această perioadă, căutăm soluții pentru a fi aproape de fermieri. Soluțiile se referă atât la identificarea de vaccinuri, cât și la găsirea unor piețe de export. De exemplu, crescătorii de ovine și-ar putea vinde animalele pe piața din Egipt. O altă soluție vizează stocarea privată, până când exporturile vor putea fi reluate”, a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În cadrul vizitei întreprinse în localitatea Orezu, ministrul Agriculturii s-a oprit să discute cu producătorii de semințe de porumb, dar și cu producătorii sau distribuitorii de utilaje și accesorii pentru agricultură.

Evenimentul “Ziua Porumbului”, desfășurat în localitatea Orezu, județul Ialomița, se află la cea de-a cincea ediție și urmărește promovarea cultivării porumbului, dar și a unor tehnologii moderne care să contribuie la creșterea productivității în acest sector agricol

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE