Reconditionarea unei case batranesti. Lucruri de care sa tii cont

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Construirea unei case de la zero poate fi o provocare pentru cei mai multi dintre noi. Dificultatea de a gasi mana de lucru calificata si costurile ridicate ale unei astfel de constructii determina foarte multi oameni sa desfasoare acest demers pe o perioada de cativa ani.

Totusi, in cazul in care detii o casa batraneasca, fie ea si intr-o forma nu foarte buna, renovarea si transformarea sa intr-un spatiu perfect pentru locuit pare mult mai accesibila. Cu toate ca si aceasta operatiune necesita bani si munca, atat costurile cat si eforturile vor fi simtitor mai mici, iar rezultatul final poate fi similar cu cel obtinut in cazul unei constructii noi. Mai mult, vei avea satisfactia ca ai readus la “viata” o constructie veche, pe care bunicii tai ti-au lasat-o mostenire.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre cum poti sa reconditionezi o casa batraneasca, si ce pasi trebuie sa urmezi astfel incat sa o transformi intr-un spatiu perfect pentru locuit.

Consolidarea si verificarea structurii casei

Atunci cand incepi sa reconditionezi o casa batraneasca, primul lucru pe care va trebui sa-l faci este verificarea structurii de rezistenta a casei. Fiind vorba despre o constructie veche, este foarte posibil ca aceasta sa prezinte nereguli, care necesita reparatii immediate.

Consulta-te cu un specialist si afla in ce masura este afectata structura de rezistenta a casei, dar si izolatia fundatiei, astfel incat sa te asiguri ca nu exista infiltratii. In cazul in care fundatia pare afectata, poate fi necesara saparea unui sant si refacerea intregii izolatii a fundatiei.

Tot in acest punct poti verifica si starea peretilor interiori si a podelelor. Acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine ce reparatii vor fi necesare, dar si sa afli care sunt peretii de rezistenta si ce posibilitati de a largi anumite incaperi ai. Mai mult, vei putea stabili daca iei in calcul reconditionarea pardoselii existente sau inlocuirea totala a acesteia.

Izolarea termica

Atunci cand reconditionezi o casa batraneasca, izolarea termica este la fel de importanta precum in cazul oricarei alte locuinte. Chiar daca vrei sa mentii stilul rustic al casei si iti doresti sa eviti montarea de usi si geamuri de termopan, ai suficiente optiuni de izolare chiar si in cazul tamplariei de lemn, folosind materiale de etansare de la spuma si pana la vata, care vor oferi rezultate foarte bune.

De asemenea, odata cu verificarea geamurilor si a usilor, poti decide sa largesti anumite ferestre, in cazul in care consideri ca in forma actuala, anumite camere nu beneficiaza de suficienta lumina. In acest punct poti deja sa incepi sa cauti oferte perdele si covorase intrare casa care sa se potriveasca perfect cu tamplaria actuala si cu designul casei.

Verificarea acoperisului casei

Un alt aspect important, parte a procesului de renovare a unei case batranesti este verificarea si repararea acoperisului. In multe cazuri, acesta poate prezenta fisuri prin care apa isi poate face loc sau, in cazuri mai putin fericite, sistemul de sustinere poate fi compromis. In functie de aceste verificari, iti va fi mult mai usor sa stabilesti costurile pe care va trebui sa le suporti si complexitatea viitoarei lucrari.

De asemenea, in cadrul acestei verificari poti sa descoperi si starea podului si sa observi daca acesta este bine izolat. In caz contrar, poate fi nevoie sa il etansezi, astfel incat sa nu existe pierderi de caldura.

Instalatia electrica si de apa

O alta etapa importanta a renovarii unei case batranesti este verificarea instalatiei electrice, si, in cazul in care exista, a celei de apa. Pentru verificarea instalatiei electrice, este necesar sa verifici daca alimentarea la electricitate functioneaza in fiecare camera si sa stabilesti daca tabloul electric se afla intr-o stare de functionare buna. Totusi, in cazul in care vorbim despre o instalatie care nu a mai fost schimbata de peste 50 de ani, din motive de siguranta poate fi nevoie sa o inlocuiesti.

In ceea ce priveste alimentarea cu apa, verificarile vor tine cont de integritatea tevilor, de debitul apei si de gradul de protectie la inghet pe care instalatia il are. In cazul in care apa nu a fost trasa in locuinta, poti decide acum modul in care vei realiza acest lucru.

Reconditionarea unei case batranesti poate fi un proces costisitor si consumator de timp, insa este o activitate care iti poate aduce foarte multe satisfactii pe termen lung.  

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE