Recomandări tehnice pentru rapița de primăvară

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rapița de primăvară ajută fermierii să realizeze rotația culturilor în mod optim, cu condiția utilizării unor hibrizi adaptați la condițiile pedoclimatice din țara noastră. Printr-o tehnologie optimă, rapița de primăvară poate ajuta fermierul nu numai la păstrarea rotației, dar și la obținerea de profituri însemnate.

Din punct de vedere tehnic, rapița de primavară se seamănă imediat solul atinge o temperatură de minim 6 grade Celsius, la o adâncime de 5 cm. Rapița de primăvară are o perioadă de vegetație de maxim 150 de zile, deci se va putea recolta la sfârșitul lunii august.

Un alt aspect important pentru creșterea producției este densitatea la semănat. Deoarece rapița de primăvară se ramifică puțin comparativ cu rapița de toamnă, densitatea la semănat trebuie să fie mai mare, de 1.000.000 de boabe germinabile/hectar. Patul germinativ trebuie să fie foarte bine mărunțit.

La rapița de primăvară, prin aport de fertilizatori, chiar și în condițiile unui semănat târziu se pot atinge 2,5 tone/hectar. În funcție de cerințele solului și cultura premergătoare, la semănat se recomandă aplicarea unor cantități de 100-160 kg/ha de potasiu, 40-60 kg/ha fosfor, 20-30 kg/ha sulf și 80-120 kg/ha azot. La momentul alungirii tijei florale se recomandă o aplicare de 40-50 kg/ha azot pentru creșterea potențialului de producție. Azotul ajută plantele să aibă un start rapid precum și o dezvoltare rapidă în primele etape, lucru important pentru a nu se ajunge foarte târziu la înflorit.

Deoarece perioada de vegetație este foarte scurtă, comparativ cu rapița de toamnă, la rapița de primăvară trebuie folosite îngrăşăminte cu un grad ridicat de asimilabilitate, care să fie folosite rapid de plante. De aceea se recomandă îngrăşăminte complexe.

Controlul dăunătorilor

Principalul dușman ai rapiței de primăvară sunt afidele (Aphtona euphorbiae). Se recomandă aplicarea tratamentelor cu insecticide dacă sunt mai mult de 1-2 insecte pe o plantă, în fazele timpurii de dezvoltare, ori 3-4 insecte pe plantă, în fazele anterioare înfloritului. Aceleași reguli sunt valabile și în cazul apariției gândacului lucios (Melighetes spp.).

De asemenea, dacă în timpul înfloritului sunt condiții de umiditate și temperaturi ridicate trebuie avută în vedere aplicarea unui tratament fungicid împotriva putregaiului tulpinii (Sclerotinia).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE