Fermierii europeni au mărit suprafețele cultivate cu cereale cu aproape 1%, iar recoltele se anunță bogate și în acest an, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Creșterea a fost determinată în special de creșterea suprafețelor cultivate cu grâu moale cu 2,8%. În document se mai precizează că recolta bogată de cereale din 2013, care a fost cu 8,3% mai mare comparativ cu cea din 2012, un an în care seceta a afectat serios culturile, alături de timpul favorabil vor permite refacerea stocurilor până la finalul sezonului 2013/2014. Totuși, se estimează că acestea vor rămâne sub media europeană, în contextul în care exporturile pot atinge niveluri record de 37 de milioane de tone.
După doi ani în care producție și cererea de carne de vită și de porc s-au contractat, previziunile pentru 2014 sunt optimiste. Refacerea efectivelor de bovine din ferme va contribui la creșterea producției de carne de vită, în vreme ce îmbunătățirea performanțelor înregistrate de crescătorii de porci va contribui la redresarea producției, după un declin considerabil observat și în 2012 și în 2013.
Prețurile mari la lapte, cauzate de creșterea cererii, au cntribuit la reorientarea fermierilor către producția de lapte, mai ales în ultimul semestru al anului trecut, fapt care a compensat diminuarea producției înregistrată în prima jumătate din 2013. Astfel, numărul fermelor de lapte din Uniunea Europeană a sporit considerabil anul trecut, fapt care creează premizele obținerii unei producții mai mari de lapte în 2014 și 2015.
Eliminarea cotelor de lapte, care va avea loc în 2015, va determina intensificarea schimburilor comerciale nu doar la nivelul Uniunii, ci al pieței mondiale, în special în ceea ce privește producția de lapte praf și brânză.
Creșterea producției în sectorul zootehnic a determinat și majorarea cererii de furaje cu 1,3%. Totuși, ploile care s-au abătut asupra Europei de Vest pune sub semnul întrebării producțiile care pot fi obținute din culturile de toamnă. Aceste În cazul Irlandei, sud-estului Angliei și nordului Italiei, lunile ianuarie și februarie 2014 au fost cele mai ploioase din 1975 încoace. Specialiștii Comisiei Europene arată că în zonele cultivate în aceste regiuni se impune replantarea unor suprafețe, fapt care va afecta recolta de cereale din 2014.
Cu toate acestea, anul 2014 se estimează că va fi bun pentru fermieri. Recolta de cereale, la culturile semănate în toamna lui 2013, este estimată la 301,3 milioane de tone.