Traderii estimează o nouă producţie record de grâu, însă fermierii şi-au învăţat deja lecţia anul trecut, când recolta bogată s-a vândut la preţuri mici. Mulţi au investit în silozuri.
Ploile din ultima perioadă au ajutat grâul, iar dacă se va atinge o producţie de peste 8 milioane de tone de grâu, cum estima recent reprezentantul unui trader, atunci fermierii vor marca cea mai bogată recoltă din 1990 încoace. În 2013, preţurile la cereale s-au prăbuşit într-o singură zi cu 40%, astfel că agricultorii au înţeles importanţa depozitelor de cereale.
„O să o depozităm la societatea noastră, urmând că mai spre toamna-iarnă, când vor mai creşte preţurile, să o livrăm. După cum ştiţi, preţul în momentul recoltatului este mai mic, pentru că toată lumea vinde grâu”, spune Gabriel Buga, inginer agricol, care are în grijă circa 2.500 de hectare cultivate în judeţul Buzău.
Totodată, şi cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România, Adrian Porumboiu, se aşteaptă ca producţia de anul acesta să fie mai bună decât anul trecut.
„Va fi un nou record la grâu, rapiţă, floarea soarelui şi porumb”, ne-a precizat fostul arbitru. Însă, spre deosebire de mulţi alţi fermieri, Adrian Porumboiu a investit din timp în sistemul de depozitare, iar planurile sale include extinderea capacităţii la 350.000 de tone.
Şi preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) a investit în silozuri aproape un milion de euro.
„Dacă vinzi toamna, pierzi. Dacă depozitezi cerealele şi le vinzi în iarnă, câştigi câţiva bani pe kilogram iar la câteva mii de tone înseamnă ceva, îţi recuperezi investiţia mai uşor”, arată Laurenţiu Baciu, care exploatează aproximativ 2.000 de hectare în judeţul Bacău.
Din cele peste două milioane de hectare cultivate cu grâu, cele mai însemnate sunt în sudul şi estul ţării. Însă, chiar dacă România va obţine o producţie record anul acesta, producţia medie la hectar ne plasează în urma altor.