Pe 10 mai a.c. incepe colectarea datelor in cadrul Recensamantului General Agricol runda 2020.
Intreaga operatiune are la baza prevederile Regulamentului 2018/1091 (UE) al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile agricole integrate, aplicabil in toate statele Uniunii Europene, completate cu legislatia nationala aprobata pentru acest recensamant.
Activitatile de pregatire si organizare a colectarii datelor au fost realizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alaturi de Institutul National de Statistica, Ministerul Afacerilor Interne impreuna cu structurile teritoriale ale acestora si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si au vizat: organizarea activitatii la nivel central si teritorial, angajarea personalului suplimentar, selectia, recrutarea si angajarea recenzorilor, recenzorilor sefi si coordonatorilor, elaborarea instrumentarului statistic, sectorizarea teritoriului localitatilor, efectuarea recensamantului de proba, asigurarea infrastructurii IT si a aplicatiilor informatice pentru colectarea si prelucrarea datelor, personalizarea materialelor auxiliare si popularizarea recensamantului.
Tabletele necesare colectarii datelor din teren sunt asigurate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care gazduieste si sistemele hardware si software necesare pentru colectarea si prelucrarea datelor de recensamant, asigurand totodata mecanismele de securitate privind transferul de date si cel de administrare a resurselor.
In vederea asigurarii conditiilor necesare recenzarii exploatatiilor agricole, comisiile comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti pentru recensamant sub coordonarea comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru recensamant, precum si secretariatelor tehnice ale acestora au efectuat actiunea de sectorizare a teritoriului prin impartirea localitatilor in sectoare si sectii de recensamant, pe baza instructiunilor si normelor elaborate de Secretariatul Tehnic Central si aprobate de catre Comisia Centrala pentru recensamant.
„Prin Recensamantul General Agricol se doreste a se realiza o imagine exhaustiva a caracteristicilor structurale ale exploatatiilor agricole, indiferent de marimea acestora. Datele si informatiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafetelor agricole si/sau de la detinatorii de animale conform regulamentelor europene referitoare la agricultura, la nivelul intregii exploatatii agricole pentru toate locatiile in care se utilizeaza suprafete agricole sau se detin efective de animale. In anul 2022, cand toate datele vor fi prelucrate, vom avea informatiile si datele care vor caracteriza structura agriculturii din Romania”, a explicat ministrul Adrian Oros.
Recensamantul va asigura date statistice comparabile intre statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numarul de exploatatii agricole, suprafata totala a terenurilor utilizate pentru agricultura, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfasurat activitati agricole, adaposturile pentru animale si gestionarea dejectiilor animaliere, dezvoltarea rurala.
De asemenea, rezultatele obtinute vor constitui baza de esantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultura, in perioada intercenzitara, precum si pentru efectuarea altor cercetari statistice specifice privind productia vegetala si animala.
„Datele statistice sunt vitale pentru cunoasterea realitatilor din agricultura romaneasca. Fara acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii in viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica.
In urma activitatii de sectorizare a teritoriului, prin care s-au stabilit numarul de sectoare si sectii de recensamant, au fost recrutati si angajati cca. 17.500 de recenzori, 3.700 de recenzori sefi si 42 de coordonatori care vor desfasura activitatea de recenzare in toate unitatile administrativ teritoriale.
„Ministerul Afacerilor Interne a fost si ramane deplin implicat in organizarea si desfasurarea recensamantului general agricol, alaturi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de Institutul National de Statistica si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Pe langa contributia sa in cadrul Comisiei centrale, Ministerul Afacerilor Interne asigura si coordonarea activitatii institutiilor prefectului. Complementar exercitarii rolului sau de reprezentant al Guvernului pe plan local si de conducator al serviciilor publice deconcentrate, prefectul indeplineste si sarcinile stabilite prin lege pentru buna desfasurare a recensamantului. Printre acestea as aminti doar constituirea comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, coordonarea verificarii si actualizarii registrului agricol ori asigurarea comunicarii publice, inclusiv prin intermediul site-ului institutiei prefectului. Suntem in legatura permanenta cu doamnele si domnii prefecti si subprefecti, pentru ca problemele semnalate sa fie gestionate si rezolvate cu celeritate, in scopul derularii in cele mai bune conditii, a recensamantului general agricol.” – Irina Alexe, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne.
„STS sustine acest recensamant prin asigurarea sistemelor IT&C care ne aduc cu un pas mai aproape de digitalizare, de tehnologiile moderne. Acesta este avantajul pe care azi il avem spre deosebire de acum un deceniu. Suportul tehnic pus la dispozitie de institutia noastra consta in sisteme si aplicatii informatice, masini virtuale pentru prelucrarea datelor, mecanisme de securitate si conexiuni securizate de date, echipamente mobile distribuite in toata tara, call center pentru sprijinirea activitatilor si instruirea operatorilor, mecanisme eficiente de management tehnic. Astfel, este asigurat un proces eficient si modern de achizitie si centralizare a unor informatii complexe si transmiterea acestora in sistemul informatic central” a declarat domnul general-locotenent ing. Sorin Balan, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.Totodata, in luna aprilie 2021 au avut loc instruiri in mai multe etape cu personalul implicat in colectarea datelor din teritoriu, instruiri efectuate de catre reprezentantii directiilor teritoriale de statistica din fiecare judet si din municipiul Bucuresti, in colaborare cu cei ai directiilor agricole judetene si a municipiului Bucuresti. Modul de desfasurare al instruirilor a fost diferit de la un judet la altul, in functie de incidenta infectarilor cu SARS-CoV-2 la nivel local. Instruirile cu prezenta fizica a personalului de recensamant s-au desfasurat cu respectarea legislatiei in vigoare in contextul pandemic actual.
Datele colectate la recensamant vor fi utilizate exclusiv in scop statistic. Informatiile furnizate de catre repondenti vor fi prelucrate respectand confidentialitatea statistica si vor fi diseminate de catre Institutul National de Statistica in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare, fiind imposibila identificarea directa sau indirecta a persoanelor fizice sau juridice vizate.