Reacția ROMAPIS la declaraţiile șefului LAPAR, Laurențiu Baciu privind protestul de la MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Apicultorii din cadrul ROMAPIS  au transmis un comunicat pentru a clarifica acțiunea de protest, care a avut loc în data de 09.10.2014, la sediul MADR , în proximitatea locului de desfășurare a conferinței „Forumul pentru viitorul agriculturii”.

„Demersul întreprins de organizația noastră se înscrie pe linia deja cunoscută atât autorităților cât și fermierilor în sensul ca noi ne-am poziționat dintotdeauna împotriva utilizării acelor practici agricole care pun în pericol polenizatorii și mediul. Realizând pericolul unei noi derogări pregătite pentru anul 2015, Federația ROMAPIS a tras un semnal de alarmă prin pichetarea la data de 09.10.2014 a intrării MADR aflată și în proximitatea locului de desfășurare la aceeași dată a conferinței „Forumul pentru viitorul agriculturii” organizat de LAPAR, Syngenta și organizația europeană ELO. În acest context a fost organizată acțiunea noastră, ea neavând nici o legătură cu campania electorala ci doar cu campaniile de lobby făcute de LAPAR și producătorii de pesticide”, explică preşedintele ROMAPIS, Mircea Ciocan, în comunicatul remis.

ROMAPIS susține că declaraţiile șefului Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, sunt nefondate.

Ne-a șocat reacția emoțională de o mare agresivitate a reprezentantului LAPAR, domnul Baciu, care a făcut declarații publice, consemnate de presă, nedrepte și ofensatoare la adresa apicultorilor.  Afirmația că noi nu aducem nici un aport la PIB-ul României și că suntem 100% evazioniști ofensează în mod inutil o întreagă breaslă care de fapt colaborează constant cu sectorul vegetal. Trebuie să îi aducem la cunoștință domnului Baciu că apicultorii sunt plătitori de impozit pentru activitatea pe care o desfășoară sub forma unei taxe forfetare pentru fiecare stup deținut. Acest impozit, care nu ține cont de profitul realizat, se dovedește, în condițiile unui an agricol dezastruos, cum a fost 2014, o povară greu de purtat pentru cei pe care domnia sa îi caracterizează în mod absurd drept evazioniști”, precizează preşedintele ROMAPIS, Mircea Ciocan.

ROMAPIS mai arată, în documentul citat, că apicultura a contribuit la PIB-ului României, iar valoarea contribuției nu poate fi măsurată prin taxele plătite de deținătorii de albine, ci prin serviciile de valoare cu mult mai mare – realizarea polenizării culturilor – activitate prestată gratuit pentru fermieri.

Apicultorii din ROMAPIS rămân pe poziții și că dacă vor considera necesar, vor reveni cu proteste, dacă România va cere derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor în 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE