Rasa de vaci care ofera crescatorilor o productie de 50 litri de lapte pe zi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De mai bine de 10 ani, Asociatia Crescatorilor de Vaci Holstein-Ro incearca sa aduca in prim-planul crescatorilor de vaci romani celebra rasa olandeza de bovine recunoscuta pentru productia sa de lapte, de circa 50 de litri pe zi. In Romania, exista in prezent 72 de ferme afiliate asociatiei de profil, care au in total un numar de peste 24.000 de animale.

„Asociatia Holstein-Ro a facut recent o serie de investitii importante in logistica. De exemplu, a fost infiintat un laborator pentru determinarea calitatii laptelui, in valoare de 350.000 de euro. De asemenea, dispunem de 4 masini care merg in toata tara pentru a preleva, la fiecare 28 de zile, probe de lapte. Astfel, in cel mult 24 de ore de la recoltare, fermierul poate afla direct de pe calculator orice informatie relevanta despre animalele sale, daca au probleme si de ce natura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Lupu, director executiv Holstein-Ro.

Pentru a veni si mai mult in sprijinul crescatorilor, Asociatia Holstein-Ro a obtinut acreditarea pentru realizarea serviciului de control oficial al productiei de lapte, cat si pentru mentinerea registrului genealogic al rasei.

„Am prezentat de curand publicului si fermierilor, la targul Indagra, cateva animale primipare si multipare de la 6 ferme afiliate asociatiei noastre. Nu am vrut sa aratam nimic altceva decat ca aceste animale arata incredibil”, a mai spus Ionut Lupu.

Pentru a oferi o productie mare de lapte, animalele au nevoie si de o hrana de calitate. Astfel, vacile consuma aproximativ 70 de kilograme de porumb masa verde si intre 10-15 kg furaj concentrat.

In prezent, productiei medie de lapte pe o lactatie, in exploatatiile afiliate Asociatiei Holstein-Ro, depaseste 8.000 de litri, potrivit directorului acestei.

„Tintele noastre, in ceea ce priveste ameliorarea rasei, sunt de a imbunatati longevitatea productiva, precum si de a avea distante mai mici intre fatari. Acum suntem la 400 de zile, dar ne dorim sa ajungem la 390 de zile de exemplu”, mai afirma Ionut Lupu.

Vacile din rasa Holstein pot ajunge la o greutate medie de circa 680-700 kilograme, acestea fiind comercializate cu preturi cuprinse intre 1.500 si 2.700 de euro, in functie de pedigree-ul animalului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE