Protejarea culturilor de capsuni impotriva putregaiului fructelor Botrytis cinerea se poate realiza prin stropirea culturii, in urmatoarea perioada, in functie de precocitatea soiurilor, utilizand produse recomandate de specialistii din domeniu. 

I. Protejarea soiurilor de capsuni hibrizi cu coacere timpurie  impotriva putregaiului fructelor Botrytis cinerea:

  • scuturarea petalelor – cresterea fructelor cu Topsin  Al 70 PU – 0.1 % sau Switch 62.5 WG -1 kg/ ha;
  • dupa fiecare recoltare cu unul din ppp : Prolectus  – 1.25 kg/ ha (timp de pauza – 1 zi), Teldor 500  SC – 0.15 % (timp de pauza 1 – 3 zile), Switch 62.5 WG- 1 kg / ha (timp de pauza – 2 zile ), Rovral 500 SC – 0.1 % (timp de pauza 7 zile ), Topsin  Al 70 PU – 0.1 % ( timp de pauza – 14 zile) sau alte produse cu efect similar.

Tratamentele se pliaza in functie de tipul de cultura (camp sau spatii protejate) conditiile meteo, sistemul de irigare, mulcirea solului, sensibilitatea soiurilor. In anii ploiosi boala poate cauza pierderi insemnate de recolta (pana la 50 – 80 %).

II. Protejarea soiurilor de capsuni tarzii si semitarzii impotriva putregaiului fructelor Botrytis cinerea se efectueaza două tratamente cu Topsin 0.1 % la interval  de 10-14 zile astfel:

  • cand plantele sunt in plina floare;
  • la sfarsitul infloritului (s.a. tiofanat metil nu afecteaza graunciorul de polen);
  • botricide specifice dupa fiecare recoltare.

Daca se constata prezenta acarienilor, protejarea culturilor de capsuni se poate realiza folosind Ortus 0.05 % sau alt produs avizat.

Alte masuri de limitare a atacului putregaiului fructelor Botrytis cinere: reducerea foliajului, eliminarea excesului de umiditate, aerisirea culturii de capsuni prin  pastrarea unei densitati optime, folosirea foliilor de plastic, mulcirea solului cu paie sau alte materiale pentru evitarea contactului fructelor cu solul, tratament chimic preventiv. Cititi cu atentie toate informatiile inscrise pe etichetele produselor ppp. Tineti cont de remanenta produsulul folosit pana la urmatorul tratament sau timpul de pauza pana la consum.

Atenție! Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de protectia plantelor, cele de securitatea muncii, protectia animalelor, pestilor, albinelor, mediului inconjurator.

 

Ing. Angelica Baciu, Direcția pentru agricultură a județului Cluj, 

Unitatea fitosanitară Cluj

Share on Facebook