Proteste in sectorul agricol

Facebook
Twitter

Salariatii Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu-Iasi se pregatesc sa protesteze in strada fata de refuzul conducerii statiunii de a le respecta drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca, dupa ce mai multe runde de negocieri au esuat.

„Nemultumirea salariatilor este legata de faptul ca drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca, drepturi pe care chiar conducerea statiunii le-a promis, nu s-au concretizat prin acte aditionale si acestia nu beneficiaza de ele. Situatia este cu atat mai grava cu cat statiunea are circa 700 capete animale de care salariatii trebuie sa aiba grija, iar in conditiile in care acestia vor refuza sa le mai ingrijeasca ne intrebam ce se va intampla cu ele”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Conflictul dureaza de mai multe luni, timp in care Federatia Agrostar, la care sunt afiliati salariatii statiunii, a incercat rezolvarea situatiei. Federatia, prin Blocul National Sindical, confederatie la care este afiliata, si a filialei BNS Iasi a pus in discutia Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iasi, in luna decembrie, 2016, situatia conflictuala din cadrul statiunii. La aproape o luna de la data la care a avut loc Comisia de Dialog Social, situatia nu doar ca nu s-a imbunatatit, ci chiar s-a agravat. Angajatii si-au primit salariile cu intarziere, si asta nu pentru ca nu existau bani, ci pentru ca isi cer drepturile.

„Ca urmare a faptului ca sindicatul „a indraznit” sa se adreseze Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iasi, conducerea SCDB Dancu nu a mai achitat salariile la timp. Conform contractului incheiat si asumat acestea, ar fi trebuit platite in data de 12 ale lunii, lucru care nu s-a intamplat nu pentru ca nu erau bani, ci pentru ca s-a dorit razbunarea pe salariati. Subliniez ca salariul unui ingrijitor de animale este de 900 lei net, in situatia in care acesta lucreaza zi lumina, deoarece animalele trebuie ingrijite 24 de ore din 24. Este de neinteles cum conducerea statiunii si-a asumat un contract colectiv de munca pe care nu-l respecta, cu atat mai mult cu cat unitatea se supune regulilor institutiilor publice”, afirma Horatiu Raicu.

Prin urmare, Federatia AGROSTAR solicita respectare prevederilor contractului colectiv, incheierea actelor aditionale la contractele individuale, cu prevederile din cadrul contractului colectiv, acordarea la timp a drepturilor salariale. Toate acestea, tinand cont de faptul ca si asa mai avem putine statiuni de cercetare – dezvoltare, ca personalul este foarte greu de gasit, ca salariile sunt foarte mici, iar salariile cercetatorilor din cadrul statiunii sunt jenant de mici pentru nivelul de pregatire pe care acestia il au.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE