Propunere MADR: carnea de porc si cea de pasare sa intre pe lista produselor eligibile pentru sprijin cuplat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii isi propune sa sustina o alocare de cel putin 15% din plafonul national pentru sprijinul cuplat, astfel incat sa introduca si carnea de porc si pe cea de pasare pe lista produselor eligibile pentru plati cuplate, a declarat Adrian Oros.

„Referitor la plata redistributiva, tara noastra considera ca trebuie sa se acorde o mai mare flexibilitate Statelor Membre, tinandu-se cont de specificul fiecarei regiuni/categorii de fermieri, cat si de politica nationala de dezvoltare a agriculturii. In acest sens, a fost sustinuta eliminarea prevederii limitative a platii redistributive sau modificarea acesteia, astfel incat fiecare Stat Membru sa aiba flexibilitatea de a stabili nivelul sumei planificate pentru un an de cerere fara constrangerea de a se incadra in plata medie pe hectar pentru plati directe. In ceea ce priveste sprijinul cuplat pentru venit, Romania sustine o alocare a cel putin 15% din plafonul national pentru sprijinul cuplat si ca in lista produselor eligibile pentru plati cuplate sa fie introduse carnea de pasare si de porc”, se arata intr-un comunicat al MADR.

Oros: bugetul alocat pentru eco-scheme ar trebui decis de fiecare stat in parte

Seful MADR a precizat ca in Romania nu se poate introduce un procent minim din bugetul FEGA pentru eco-scheme insa, in spiritul compromisului, ar putea accepta un plafon de 5%, care poate fi introdus gradual.

„Referitor la stabilirea unui procent minim din bugetul FEGA pentru eco-scheme, ministrul Adrian Oros a apreciat necesitatea ca aceasta decizie sa fie lasata la latitudinea Statelor Membre. In acest context, ministrul a precizat ca Romania nu poate sustine introducerea unui procent minim pentru eco-scheme in forma propusa, dar in spiritul compromisului, poate accepta un plafon minim de 5% introdus gradual. In egala masura, Romania propune flexibilitate in transferul intre eco-scheme si alte plati directe, fara aprobarea anuala a Comisiei pentru utilizarea eficienta si evitarea pierderii de fonduri. Totodata, ministrul a exprimat necesitatea elaborarii unei liste orientative a eco-schemelor de catre Comisie. Ministrul a sustinut ca pentru GAEC 9 procentul de 5% nu ar trebui crescut, avand in vedere ca pe terenurile ocupate cu elemente productive, respectiv, culturile fixatoare de azot si strat vegetal nu sunt aplicate produse fitosanitare”, se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.

Totodata, ministrul Oros a transmis ca Romania sustine intentia Presedintiei germane de a mentine platile pentru zone cu constrangeri naturale in procent de 30%. De asemenea, seful MADR ministrul a afirmat ca un aspect extrem de important pentru ambitia de mediu si clima a noii PAC este stabilirea corecta a ratei de cofinantare UE pentru masurile de mediu si clima si stipularea clara a ratei de contributie a UE de 85% pentru regiunile mai putin dezvoltate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE