Proiectul de reducere la jumatate a subventiilor produce nemultumiri. Organizatiile de fermieri protesteaza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociatia Forta Fermierilor solicita prim-ministrului Romaniei sa revina asupra proiectului de Hotarare de Guvern care prevede ca Ajutoarele Nationale Tranzitorii vor fi reduse, in medie, cu 50% atat pentru fermierii din sectorul vegetal cat si pentru cei din sectorul zootehnic.

„Dupa ce Guvernul a refuzat sa mai plateasca despagubirile de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020, situatie care ii pune pe multi fermieri sa rateze anul agricol 2021, care se anunta mai bun, acum vine o noua lovitura pentru agricultura nationala prin taierea masiva a cuantumurilor ANT. Vorbim de plati aduse in derizoriu, de 5-6 euro pe hectar si de 2 euro pe cap de ovina si caprina. Producatorii agroalimentari primesc, astfel, o noua lovitura, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmand a se simti in toata tara si in toate sectoarele. In toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinita masiv, atat din fonduri europene cat si nationale, fiecare tara luptand din rasputeri pentru a-si ajuta fermierii”, sustin reprezentantii Asociatiei Forta Fermierilor.

Acestia afirma ca prin intarzierea platii subventiilor si “acum taierea lor”, in convergenta cu anularea despagubirilor de seceta, productia agricola a Romaniei va suferi o scadere de minimum 25% a productiei – atat in sectorul vegetal cat si in zootehnie. Asta in conditiile in care premisele meteorologice indica un an in care redresarea ar fi fost posibila, daca fermierii ar fi avut acces la capitalul de lucru pentru infiintarea culturilor.

„Consideram ca bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investitii in mediul privat, dimpotriva, din taxele si impozitele platite datorita cresterii productiei agricole, banii ar fi fost recuperati de Finantele Publice chiar din acest an. Nu intelegem aceasta atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispret intr-o clasa antreprenoriala privata, care nu cere decat sa fie ajutata sa produca, sa contribuie la cresterea PIB si sa asigure securitatea alimentara a Romaniei. (…) Cu ce au gresit cei care produc hrana acestei tari si sustin existenta satului romanesc? Care este pacatul fermierilor, domnule premier Citu, de vreti sa ii aduceti in sapa de lemn?”, se mai arata in comunicatul AFF.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE