Proiectul de lege privind construcția Canalului Siret-Bărăgan, avizat pozitiv de comisii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisiile pentru muncă și protecție socială și cea pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților au avizat favorabil proiectul de lege privind înființarea Regiei Autonome „Administrația Canalului Siret-Bărăgan”.

Înainte de a intra pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, proiectul trebuie avizat de comisiile juridică și pentru mediu.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, Regia Autonomă „Administrația Canalului Siret-Bărăgan” va funcționa ca persoană juridică de drept public, sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine. Patrimoniul regiei se constituie prin transferul din patrimoniul Administrației Naționale „Apele Române” al tuturor bunurilor aferente obiectivului de investiții „Canalul Siret-Brăgan”.

Veniturile regiei vor proven din tarifele de utilizare percepute beneficiarilor activităților de exploatare a Canalului magistral Siret-Bărăgan, tarife de concesiune, donații sau sponsorizări.

„Cuantumul tarifelor percepute de Regia Autonomă „Administrația Canalului Siret-Bărăgan” se stabilește, în condițiile legii, prin ordin al ministrului delegate pentru proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, finanțarea obiectivelor de investiții privind modernizarea și dezvoltarea infrastructurii Canalului magistral Siret-Bărăgan se asigură de la bugetul de stat, concesionari, parteneri privați, credite externe sau fonduri europene. Valoarea lucrărilor de construcție a canalului Siret-Bărăgan este estimată la peste 2 miliarde de euro, la care se adaugă investițiile necesare pentru infrastructura secundară de irigații. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, începând cu acest an, se vor putea accesa fonduri în valoare de 370 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE