cultura de grau, sprijin fermieri

Proiectul de buget 2021 produce nemultumiri. Programele de sprijin, reduse cu 50%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociatia Forta Fermierilor isi arata ingrijorarea cu privire la proiectul de buget aferent anului 2021, potrivit caruia, Ministerul Agriculturii primeste 26 de miliarde de lei, si spun ca valoarea programelor de sprijin a fost redusa in acest an la jumatate.

Pentru ca o mare parte din valoarea programelor era destinata despagubirilor pentru seceta pedologica masiva cu care fermierii s-au confruntat in 2020, agricultorii se declara ingrijorati cu privire la viitorul lor.

Ministrul Oros incurajeaza fermierii romani sa exporte ovine in Orientul Mijlociu si in Africa: „reprezinta mijloace de desfacere foarte importante”

Asociatia Forta Fermierilor transmite o scrisoare deschisa, adresata ministrului Oros, pentru ca le-au fost promise despagubiri si programe de sprijin anul acesta. In realitate au programe de sprijin, dar cu o valoare cu 50% mai mica fata de cele din 2020. Adica vor supravietui doar jumatate dintre fermieri, explica Vlad Macovei, presedintele Asociatiei.

„Ministrul Agriculturii a asigurat fermierii in mai multe randuri in ultimele 4-5 luni ca aceste despagubiri vor fi prinse in bugetul pe 2021. Despagubirile ce trebuiau acordate pentru culturile de primavara aferente anului 2020, care au fost afectate de seceta in multe regiuni ale tarii in totalitate, deci dauna 100%. In buget sunt finantate o serie de programe de sprijin si de subventionare a agriculturii. Acestea nu sunt nici macar la nivelul anului 2020. La nivelul acestor scheme de sprijin exista o scadere de 50 %, deci o injumatatire a acestor bani”, spune Vlad Macovei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE