Proiect MADR: subventii pe trei luni la nivelul salariului minim. Cine va beneficia

Facebook
Twitter

Potrivit unui proiect initiat de Ministerul Agriculturii, pescarii ar putea primi subventii de la stat la nivelul salariului minim pe economie pentru trei luni pe an. Sumele alocate sunt estimate la 5,5 milioane de euro/an, relateaza Agerpres.

„Desfasurarea activitatii de pescuit comercial depinde de conditiile meteorologice. Astfel, zilele de pescuit comercial se reduc ca urmare a furtunilor, a vanturilor care genereaza valuri mari, a ploilor, a gerului si instalarii podului de gheata. Totodata, se instituie in fiecare an o perioada de prohibitie generala a pescuitului pentru protectia reproducerii si cresterii puietului cu scopul refacerii resurselor piscicole, care dureaza 60 de zile. Din considerentele mai sus prezentate, minim 3 (trei) luni pe an ( 25% din an) pescarii nu au nici o sursa de venituri. Ca urmare, pentru stabilizarea fortei de munca in zonele defavorizate economic, cum este si Delta Dunarii, si mai ales pentru incurajarea tinerilor sa desfasoare activitati de pescuit comercial, masura acordarii de subventii pentru pescarii comerciali la nivelul salariului minim pe economie pentru trei luni pe an, din care doua luni sunt corespunzatoare perioadei de prohibitie, respectiv o luna pentru ianuarie, este necesara si oportuna”, se arata in proiectul MADR.

Programul „Tanarul Pescar” urmareste sprijinul pescarilor de pana la 40 de ani

De asemenea, in cadrul acelasi program dedicat sectorul pescaresc, se prevede promovarea unui program intitulat „Tanarul pescar” care consta in sprijinul pescarilor cu varsta pana la 40 ani.

„Instituirea unui program ‘Tanarul pescar’ are rolul de de a sprijini tinerii pentru: achizitionarea unei ambarcatiuni noi, achizitionarea unui motor nou cu eficienta ridicata si nepoluator/poluare redusa; achizitionarea de unelte de pescuit selective; formare si atestare profesionala. Prin acest program se asigura atragerea tinerilor catre activitatile de pescuit comercial si realizarea de valoare adaugata la pestele capturat, plus valoare care ramane in zona pescareasca si intregeste veniturile pescarilor”, se mai specifica in document.

MADR a estimat ca sprijinul financiar pentru programul „Tanarul pescar” se ridica la o suma similara de 5,5 milioane de euro pe an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE