Prin submasura 4.1, fermierii au putut realiza constructii destinate activitatii productive, inclusiv cai de acces in ferma, irigatii si racordarea exploatatiei la utilitati, modernizarea si dotarea fermei cu masini, utilaje si echipamente noi.
De asemenea, finantarea proiectelor a asigurat construirea, amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, precum si alte cheltuieli de marketing, in cadrul unui lant alimentar integrat.
Un proiect aflat in curs de implementare prin aceasta linie de finantare este cel realizat de Andreea Strejut, administrator al societatii Androangus SRL din Cartisoara, judetul Sibiu.
In august 2016, Androangus SRL a depus la AFIR o Cerere de Finantare nerambursabila pentru a accesa fonduri prin submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole din PNDR 2020.
Proiectul propus spre finantare este unul ambitios si complex – Constituirea unei ferme de bovine de carne, dotata cu toate facilitatile specifice unui flux tehnologic complet. Obiectul de activitate al Androangus este cresterea bovinelor, inclusiv prelucrarea si conservarea carnii. Valoarea totala a proiectului este de peste 3 milioane de euro. Suma nerambursabila acordata prin PNDR 2020 este de 1,98 milioane de euro.
Implementarea proiectului a insemnat inclusiv deschiderea, in martie 2021, a unui punct de sacrificare la nivelul fermei, respectiv un abator de mici dimensiuni unde se pot sacrifica 2 bovine pe zi pentru taierile de urgenta sau pentru productia proprie. Cu o suprafata de 100 mp, abatorul cuprinde zona pentru depozitarea frigorifica a semicarcaselor, zona de transare si de prelucrarea a organelor, zona de livrare, dar si vestiare pentru lucratori.
Pregatirea pentru solicitarea finantarii a inceput in anul 2015, cand tanara fermiera concepea planul de bataie pentru finantarea si implementarea proiectului.
Astfel, Androangus a achizitionat teren pentru amplasarea investitiei, primele 29 de animale si a arendat aproape 10 hectare de faneata pentru a tine animalele in stabulatie libera. Tot in aceasta perioada, viitoarea beneficiara PNDR 2020 a urmat cursuri de pregatire in domeniul agricol.
Obiectivele de investitii propuse prin proiect si dezvoltate in cadrul studiului de fezabilitate sunt: construirea de adaposturi pentru animale, a unui sediu administrativ, a unui fanar, silozuri, o unitate de procesare, platforme pentru dejectii, platforme pietonale, echipament pentru producerea energie din surse regenerabile, imprejmuire si bransamente pentru utilitati.
Scenariul tehnico-economic ales de societatea Androangus a urmarit atingerea obiectivelor proiectului de investitii si desfasurarea activitatii in conditii optime. Astfel, s-a realizat un flux continuu si eficient intre productia din cadrul fermei – adica animale achizitionate si tinute la ingrasat 6-8 luni si animale fatate si tinute la ingrasat, gestionarea dejectiilor rezultate din adaposturi si abatorizarea productiei din cadrul fermei.