Programul „Laptele și cornul”: MADR conferă mai multă putere Consiliilor Județene

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii pregătește o nouă strategie cu privire la Programul „Laptele și cornul”, care va conferi mai multă putere de decizie Consiliilor Județene.

Strategia este aproape finalizată, urmând să fie discutată și cu celelalte autorități implicate, printre care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, precum și cu patronatele de profil, a anunțat secretarul de stat în MADR, George Turtoi.

„MADR și-a asumat partea de lapte și pregătește strategia care va fi depusă la Comisia Europeană până la 1 iulie 2015”, a declarat George Turtoi.

Noua strategie vizează descentralizarea procedurilor pe care le implică implementarea Programului „Laptele și cornul”. Astfel, nu doar Consiliile Județene vor avea oportunitatea de a organiza licitații pentru achiziția de lapte sau produse de panificație, ci aceste licitații vor putea fi organizate de autoritățățile publice locale sau chiar de școli.

În prezent, Consiliile Județene organizează licitațiile, ceea ce presupune că ofertanții trebuie să aibă capacitatea de a furniza cantități mari de produse. Dacă aceste licitații vor putea fi organiza pentru cantități mai mici, atunci și micii producători, organizați în asociații sau cooperative, se vor putea înscrie la licitații.

Totodată, MADR are în vedere flexibilizarea Programului „Laptele și cornul”, astfel încât să poată fi incluse pe lista produselor ce vor fi oferite copiilor mai multe tipuri de lactate sau de produse de panificație, în funcție și de specificul comunității. Spre exemplu, copiii din mediul urban nu sunt la fel de entuziasmați de iaurturile cu fructe ca și copiii din mediul rural, a mai punctat George Turtoi.

De asemenea, pentru instituțiile care vor organiza licitațiile, MADR pregătește ghiduri.

Programul „Laptele și cornul” este implementat în mod automat de 13 ani, pierzându-și coordonarea instituțională și răspunzând unor nevoi identificate cu circa 14-15 ani în urmă. Pentru laptele oferit copiilor, Consiliile Județene pot deconta o parte din cheltuieli din fonduri europene, prin APIA. Ca să beneficieze în continuare de aceste fonduri, România trebuie să depună o nouă strategie la Comisia Europeană până la 1 iulie 2015.

Potrivit unui raport al Centrului Român pentru Politici Europene, laptele oferit copiilor prin Programul „Laptele și cornul” acoperă o șesime din consumul intern de lapte, fiind livrate către școli circa 400 de tone de lactate zilnic.

La nivelul administrației centrale, de la lansare și până în 2012, de program s-a ocupat o direcție din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Odată cu reorganizarea Guvernului în anul 2012, când administrarea sa a trecut de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, programul nu a trecut și el în aria de competențe a noului minister. În prezent avem de-a face cu un program guvernamental implementat pe diferite componente de mai multe instituții de la nivel central (ministere), ca și la nivel județean (consiliile județene) și la nivel local (școli – aflate în subordinea consiliilor locale); nu există însă un organism central care să le coordoneze, să culeagă, să centralizeze date cu privire la implementarea programului și care să îl evalueze, în ultimă instanță să îi asigure transparența, eficiența și impactul. La 12 ani consecutivi de derulare programul se implementează automat, fără o administrare și coordonare instituțională clară.

Puteți consulta studiul AICI.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE