agrometeo

Prognoza ANM: vremea se raceste din nou in urmatoarele zile. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea se va raci in toata tara. Cu toate acestea, la sfarsitul saptamanii, temperaturile vor urca din nou, pana la 20 de grade Celsius. Sanse mai mari de precipitatii vor fi in ultimele zile din luna martie, arata prognoza ANM.

O noua racire de scurta durata a vremii este estimata pentru primele zile din saptamana urmatoare, iar luna martie se va incheia cu temperaturi de peste 14 grade in majoritatea regiunilor.

In Banat, in primele doua zile din interval, valorile termice maxime vor fi in scadere de la medii regionale de 14 grade, pana spre 10 grade. Ulterior, valorile diurne vor fi in crestere treptata pana la medii de 18 – 20 de grade. In 27 martie este estimata o noua scadere pana la valori termice maxime in jurul a 14 grade, ce va fi urmata de o incalzire spre finalul lunii, cand se vor atinge maxime de 17 – 18 grade.

Temperaturile minime se vor situa in jurul valorii de 0 grade in perioada 18 – 21 martie, vor creste semnificativ in 24 si 25 martie, cand media acestora va atinge 7 – 8 grade, iar in a doua saptamana, caracteristice vor fi valorile de 3 – 5 grade.

Intervalul mai probabil cu precipitatii din urmatoarele doua saptamani va fi intre 23 si 28 martie.

In Crisana, valorile termice maxime vor fi in scadere, de la o medie regionala de 12 grade in prima zi a acestei saptamani, pana la 8 grade in ziua de 19 martie. Ulterior, pana la finalul primei saptamani, valorile diurne vor fi in crestere treptata pana la medii de 18 – 20 de grade.

In a doua jumatate a intervalului, este estimata o noua scadere, cel mai probabil in jurul datei de 27 martie, cand media temperaturilor maxime este estimata a fi de 13 – 14 grade, apoi tendinta va fi de incalzire, astfel incat la finalul lunii se va reveni la maxime de 17 – 18 grade. Sunt asteptate nopti reci in perioada 18 – 21 martie (minime in general de -2 – 0 grade), ce va fi urmata de o crestere, astfel ca pentru 24 si 25 martie sunt prognozate valori in jurul a 7 grade, iar pana la finalul lunii media acestora va fi de 3 – 4 grade.

Citeste si: Padurea Parc-Crang, scoasa din lista ariilor protejate. De ce a fost luata decizia?

Intervalul mai probabil cu precipitatii din urmatoarele doua saptamani va fi intre 23 si 28 martie, potrivit sursei citate.

In Transilvania, primele zile din interval vor aduce o vreme relativ rece pentru a doua decada a lunii martie, cu maxime in general cuprinse intre 6 si 10 grade si minime intre -2 – 0 grade, cu valori chiar mai scazute, in special in zonele depresionare. Un interval mai cald este estimat intre 22 si 25 martie, cand media regionala a maximelor va oscila intre 14 si 18 grade, iar a celor minime va fi de 3 – 4 grade.

O noua racire de scurta durata este posibila in jurul datei de 27 martie, ce va fi urmata de o crestere a temperaturilor spre finalul lunii, cand sunt estimate maxime in jurul a 16 grade si minime de 2 grade.

Precipitatii slabe se vor semnala intre 18 si 21 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicata si in intervalul 24 – 28 martie.

In Maramures, primele zile din interval vor aduce o vreme relativ rece pentru a doua decada a lunii martie, cu maxime in general de 8 – 10 grade si minime de minus 3 – minus 1 grad. Un interval mai cald este estimat intre 22 si 25 martie, cand media regionala a maximelor va oscila intre 14 si 18 grade, iar a celor minime va fi de 4 – 6 grade.

O noua racire de scurta durata este posibila in jurul datei de 27 martie, ce va fi urmata de o crestere a temperaturilor spre finalul lunii, cand sunt estimate maxime in jurul a 16 grade si minime de 3 – 4 grade.

Precipitatii slabe si izolate sunt posibile in primele zile din interval, insa cu o probabilitate mai ridicata si pe arii mai extinse vor fi intre 24 si 28 martie.

In Moldova, in perioada 18 – 21 martie, valorile termice diurne se vor situa usor sub normalul climatologic, astfel incat la nivelul regiunii vor fi valori in general de 5 – 8 grade. Ulterior, pana pe 24 martie, se va incalzi treptat pana la medii de 16 – 18 grade. Pe 27 si 28 martie este estimata o noua scadere a temperaturii pana la valori termice de 13 – 14 grade, ce va fi urmata de o incalzire usoara spre finalul lunii.

Temperaturile minime se vor situa in jurul valorii de 0 grade in perioada 18 – 22 martie, vor creste la 4 – 5 grade in zilele de 24, 25 si 26 martie, iar pana la finalul intervalului caracteristice vor fi valorile de 2 – 3 grade.

Local se vor semnala precipitatii intre 18 si 21 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicata si in intervalul 25 – 29 martie.

In Dobrogea, valorile termice maxime vor fi in scadere de la o medie regionala de 12 grade in prima zi pana la 7 grade in ziua de 19 martie. Ulterior, tendinta va fi de incalzire, in special in perioada 23 – 25 martie, cand se vor atinge valori termice in general de peste 15 – 16 grade, iar pentru finalul lunii, caracteristice vor fi valorile termice de 13 – 14 grade.

Scaderea de temperatura se va resimti si in cazul minimelor, care in prima noapte vor fi de 3 – 5 grade, iar in 20 si 21 martie se vor apropia de 0 grade. Dupa 23 martie, media temperaturilor minime va fi de 4 – 5 grade, chiar mai ridicata in 25 si 26 martie spre 7 – 8 grade.

Local se vor semnala precipitatii intre 18 si 22 martie, iar cu o probabilitate in crestere si in intervalul 26 – 29 martie.

In Muntenia, valorile termice diurne vor fi in scadere de la o medie regionala de 13 – 14 grade in prima zi, pana la 8 grade in ziua de 19 martie. Ulterior, tendinta va fi de incalzire, in special in perioada 23 – 25 martie, cand se vor atinge valori termice in general de 18 – 20 grade, iar pentru finalul lunii caracteristice vor fi valorile termice de 14 – 16 grade.

Scaderea de temperatura se va resimti si in cazul minimelor, care in prima noapte vor fi de 3 – 4 grade, iar in 20, 21 si 22 martie se vor apropia de 0 grade in cea mai mare parte a regiunii. Dupa 23 martie, media temperaturilor minime va fi de 3 – 4 grade, chiar mai ridicata in 25 si 26 martie, spre 6 grade.

Local se vor semnala precipitatii intre 18 si 21 martie, iar cu o probabilitate mai ridicata si in intervalul 26 – 29 martie.

In Oltenia, valorile termice maxime vor fi in scadere de la o medie de 16 grade in prima zi, pana spre 10 grade in 19 martie. Ulterior, valorile diurne vor fi in crestere treptata pana la medii de 18 – 20 de grade. In 27 si 28 martie este estimata o noua scadere a temperaturilor maxime, la valori in jurul a 14 grade, ce va fi urmata de o tendinta de incalzire spre finalul lunii, cand se vor atinge maxime de 16 – 17 grade.

Si in aceasta regiune sunt estimate minime in jurul a 0 grade in 20 si 21 martie, insa acestea vor creste semnificativ in 25 si 26 martie, cand media acestora va atinge 6 – 7 grade, iar pana la final de martie, caracteristice vor fi valorile in jurul a 4 grade.

Intervalul mai probabil cu precipitatii din urmatoarele doua saptamani va fi intre 25 si 29 martie. In restul zilelor, precipitatii vor fi pe arii restranse.

La munte, primele zile din interval vor aduce o vreme relativ rece, cu o medie a temperaturilor maxime pentru intreaga zona ce va oscila intre -2 si 2 grade si minime in general de -6 si -4 grade. Intre 22 si 26 martie, temperatura aerului va fi in crestere, astfel incat in cele mai calde zile se vor atinge maxime ce se vor situa in jurul a 8 grade, iar minimele vor deveni preponderent pozitive.

Spre finalul lunii sunt estimate temperaturi maxime in jurul a 5 grade si minime de -2 – 0 grade.

Sunt prognozate precipitatii in cea mai mare parte a intervalului, dar mai probabile vor fi in primele zile si in intervalul 25 – 29 martie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE