Perioada 7-13 mai 2015 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii, potrivit prognozei agrometeorologice realizata de Administratia Nationala de Meteorologie.
Caracteristici meteorologice
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9…20°C, la nivelul intregului teritoriu agricol, valori apropiate de normele climatologice. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14…26°C, in aproape toate zonele de cultura.
Temperatura minima a aerului va oscila intre 3…14°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 si 10 cm va fi cuprinsa intre 11…21°C, limite optime desfasurarii primelor faze de vegetaţie (germinare-rasarire-aparitia primelor frunze) la culturile de primavara semanate pana in prezent.
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insoţite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, la inceputul intervalului vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantitaţile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat 30-40 l/mp, indeosebi in sudul, centrul si estul tarii.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare şi izolat apropiate de optim in Oltenia, in cea mai mare parte a Munteniei, Maramureşului, Dobrogei, in sudul şi nord-vestul Transilvaniei, sudul şi izolat in estul Moldovei. In Banat, Crişana, pe suprafete extinse din Transilvana şi Moldova şi local in nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata şi puternica.
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb se va situa la valori satisfacatoare şi izolat apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata şi local puternica) se vor inregistra in Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Moldova, in nord-vestul Munteniei, centrul Dobrogei, sud-vestul, sud-estul şi izolat in centrul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina desfaşurarea normala a proceselor biologice ale culturilor de camp, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Orzul si graul de toamna isi vor continua infraţirea şi alungirea paiului (10-100%), precum si fazele de burduf şi inspicare (10-30%).
La rapiţa se vor inregistra dezvoltarea aparatului foliar (12-16 frunze) şi inflorirea (10-100%), precum şi formarea silicvelor (10-40%).
Floarea-soarelui si porumbul infiinţate pana la aceasta data işi vor continua fazele de germinare (70-100%), rasarire (20-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-50%).
In bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de germinare (60-100%), rasarire (20-100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-70%).
La cartoful din principalele zone de cultura, predominante vor fi fazele de incolţire-rasarire (20-100%) şi local, apariţia primei perechi de frunze (10-20%).
In plantaţiile pomicole, la samburoase se vor inregistra creşterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la seminţoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea şi formarea rodului.
In cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea frunzelor şi a lastarilor, iar soiurile timpurii de masa vor parcurge formarea inflorescenţelor şi izolat, inflorirea.
Condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii şi livezi, fertilizari, erbicidari, praşile mecanice/manuale, etc.) exceptand zilele cu precipitaţii.
Recomandari de specialitate:
· Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
· Administrarea de ingraşaminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de toamna;
· Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor şi daunatorilor la culturile de camp si pomi-viticole;
· Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii şi livezi;
· Continuarea verificarii şi controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitaţii de germinare.