Prognoza agrometeorologică pentru perioada 22 – 28 februarie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperatura aerului se va situa peste valorile normale în intervalul 22-28 februarie, iar umiditatea solului se va încadra în limite satisfăcătoare, în toate zonele agricole, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de ANM.

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…11°C, pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…15°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7…7°C, în toate regiunile agricole.

Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în majoritatea zonelor de cultură, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Izolat, în vestul ţării cantităţile de apă vor putea depăşi 15 l/mp, îndeosebi în primele zile ale intervalului 22 – 28 februarie 2014.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate, accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate zonele de cultură.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor favoriza desfăşurarea lentă a proceselor vegetative la culturile de câmp pe aproape întreg teritoriul agricol, iar, în depresiunile din centrul şi nordul ţării, plantele se vor afla în continuare în starea de repaus vegetativ.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%), iar culturile întârziate fenologic vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

La cultura de rapiţă se va continua faza de înfrunzire (8-12 frunze) pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie şi slabă.

Speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiile.

În general, lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în condiţii relative bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă;
  • Efectuarea lucrărilor de întreținere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE