Prognoza agrometeorologică pentru perioada 21 – 26 mai 2014: temperaturi peste limitele normale, ploi şi grindină

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit prognozei agrometeorologice, realizată de ANM, în perioada 21 – 26 mai 2014, temperaturile vor fi mai mari decât normalul intervalului, vor fi ploi în aversă şi căderi de grindină, dar şi secetă pedologică în anumite areale agricole.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14…24 °C, valori mai ridicate cu 1…5°C, în raport cu normalul perioadei, la scara întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20…30°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7…18°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori semnalându-se în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 16…26°C în toate zonele de cultură, temperaturi optime parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de primăvarănate până în prezent.

Se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat, căderi de grindină. Local, la începutul intervalului, vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a suprafeţelor agricole ale ţării. Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei şi Dobrogei, estul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei, local în nordul şi sud-estul Moldovei.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În nord-estul Munteniei se vor semnala excese de apă în sol. Seceta pedologică moderată, puternică şi local extremă se va înregistra în Maramureş, nordul Transilvaniei, nord-estul Crişanei, cea mai mare parte a Dobrogei, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie la speciile de camp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie în general normală, pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar la cele tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie spre slabă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă vor parcurge înspicarea (10-100%) şi înflorirea (10-40%), iar în semănăturile tardive se va definitiva alungirea tulpinii (100%), continuându-se totodată înspicarea (10-50%).

În sudul, sud-estul, estul şi central ţării, rapiţa se va afla la înflorire (40-100%), precum şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%).

În funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se va definetiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea şi formarea primei perechi de frunze (10-100%), precum şi înfrunzirea (3-10 frunze).

La cultura de porumb, predominante vor fi fazele de germinare (80-100%), răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzirea (2-8 frunze).

În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua germinarea (60-100%), rasărirea (10-100%) şi dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-40%).

Cultura de cartof va înregistra încolţirea şi răsărirea (10-100%), iar la soiurile timpurii se vor continua formarea şi creşterea lăstarilor.

În toate plantaţiile, sâmburoasele se vor afla în fazele de creştere a fructelor şi înfrunzire, iar la soiurile timpurii de cireş se va înregistra coacerea în „pârgă”. La Seminţoase se vor continua legarea şi formarea rodului.

Viţa de vie din aproape toate podgoriile va înregistra înfrunzirea şi apariţia inflorescenţelor, iar la soiurile timpurii de masă se va continua înflorirea.

În general, lucrările agricole în câmp se vor efectua în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară;
  • Fertilizarea foliarăa speciilor de toamnă;
  • Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
  • Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide) la culturile de câmp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE