Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 15 – 21 februarie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperatura medie diurnă a aerului va avea valori mai ridicate cu 1…12° C comparativ cu mediile climatologice, iar precipitațiile vor fi îndeosebi sub formă de ploaie, dar și mixte, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, potrivit prognozei agrometeorologice realizate de ANM pentru intervalul 15 – 21 februarie 2014.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4…14°C în majoritatea regiunilor, valori mai ridicate cu 1…12° C comparativ cu mediile climatologice.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3…18°C, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -11…10°C, în aproape toate zonele de cultură.

Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie în majoritatea regiunilor, dar și mixte (ploaie, lapoviţă și ninsoare) îndeosebi în centrul ţării, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în toate regiunile agricole.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit va determina reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul şi local sudul ţării. În restul regiunilor agricole se va continua stadiul de repaus biologic.

Din punct de vedere fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire (80-100%), apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea (30-100%).

Rapiţa va înregistra predominant înfrunzirea (7-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.

La pomii fructiferi şi viţa de vie din toate plantaţiile se va semnala în continuare repausul vegetativ.

Ca urmare, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări:

  • Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă;
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE