septembrie 29, 2022

Prognoza agrometeo: o cultura importanta va fi afectata de seceta pedologica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM valabila pentru perioada 17 – 23 aprilie, continutul de umiditate in cultura graului de toamna se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute in estul, sud-estul, local vestul, centrul si izolat in sudul tarii, in timp ce rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare apropiate de optim si izolat optime in majoritatea zonelor.

Din punct de vedere meteorologic, estimarile arata ca, in ansamblu, in acest interval va predomina o vreme normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 4 si 14 grade Celsius, apropiata de mediile multianuale, in aproape toata tara.

In acelasi timp, valorile maxime ale aerului se vor situa in ecartul 7 – 19 grade, iar cele minime intre 0 si 8 grade, in majoritatea zonelor de cultura, temperaturi mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii de producere a brumei.

La nivelul solului, la adancimea de 5 cm, temperatura medie diurna va oscila intre 5 si 15 grade, in aproape toata tara, limite optime continuarii semanatului culturilor de primavara, precum si parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la cele semanate pana in prezent.

Specialistii prognozeaza, totodata, precipitatii sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a zonelor de cultura, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

In privinta situatiei agrometeo, prognoza ANM releva faptul ca, in urmatoarea saptamana, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in estul, sud-estul, local vestul, centrul si izolat in sudul tarii.

Pe de alta parte, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, local in vestul, nordul, centrul si sudul Munteniei, nordul si vestul Banatului, nordul, centrul si izolat in sud-vestul Transilvaniei, sud-vestul Moldovei. De asemenea, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm se va situa in limite satisfacatoare, pana la apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in nordul si vestul Banatului, izolat in nordul si sud-vestul Dobrogei, nord-estul si centrul Transilvaniei.

Conform sursei citate, deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Maramures, Crisana, pe suprafete extinse din Transilvania si Dobrogea, local in nord-estul si estul Munteniei, nordul si izolat estul Moldovei, nord-estul si nord-vestul Banatului, estul Olteniei.

Specialistii ANM subliniaza ca, in general, procesele biologice de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole vor avea o evolutie normala in majoritatea zonelor agricole, ritmurile vegetative fiind intensificate, indeosebi in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii si usor incetinite in cele depresionare.

Astfel, orzul si graul de toamna semanate in perioada optima isi vor definitiva infratirea (90-100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%), iar culturile infiintate dupa data de 20 octombrie 2018 se vor afla in fazele de formare a frunzei a treia (75-100%), infratire (50-100%) si local, inceputul alungirii paiului (10-25%).

In cazul culturii de rapita din sudul, sud-estul si centrul tarii, aceasta va parcurge infrunzirea (10-20 frunze) si alungirea tulpinii (20-100%), precum si aparitia inflorescentelor (10-30%). La pomii fructiferi (soiurile extratimpurii si timpurii de cais, piersic, cires, visin, prun) se va inregistra inflorirea si cresterea frunzelor/lastarilor, in cea mai mare parte a plantatiilor, in timp ce speciile pomicole de semintoase (mar) se vor afla la inmugurire, dezmugurire si inceputul infloririi.

La vita-de-vie se va parcurge inmugurirea, dezmugurirea, precum si izolat cresterea frunzelor la soiurile de masa, in toate podgoriile, iar in Transilvania, la sfecla de zahar, se vor semnala primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea, iar la cartoful de consum se va continua plantatul in centrul, estul si sudul tarii.

Prognoza de specialitate arata, in plus, ca la culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) infiintate pana in prezent se vor continua fazele incipiente de vegetatie (germinare si rasarire), extinzandu-se suprafetele agricole in curs de semanat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE