angus de vanzare

Profituri de 14.000 de euro pentru crescatorii de bovine din rasa Angus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Datorita cererii mari de carne de vita de pe piata, tot mai multi crescatori de bovine din Romania s-au orientat catre rasa Angus, remarcata pentru adaptabilitatea ei la pasunile noastre, cat si pentru profitul pe care il ofera fermierilor: circa 14.000 de euro incepand cu al cincilea an de activitate.

„In prezent, in Romania, exista in jur de 15.000-16.000 de capete, rasa pura, insa daca vorbim de hibrizi numarul lor este inca pe atat. La inceput, din cauza faptului ca fermierii nu dispuneau de bani ca sa cumpere rase pure, am dezvoltat aceasta politica de hibridizare, mai ales deoarece caracteristicile morfo-productive se transmit foarte bine la animalele obtinute”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Vasile Pachitanu, presedintele Asociatiei Angus Romania.

Preturile la care pot fi achizitionate bovinele din rasa Angus variaza de la 1.200 de euro, pentru vitele intarcate, si pot ajunge pana la 2.500-3.000 de euro pentru animalele de clasa, cu pedigree.

„La livrarea din fermele mici sau mijlocii, pretul este de circa 2,5-3 euro pe kilogram. Exista un profit bun pentru crescatori si, pana la urma, este si o alternativa in aceasta degringolada a productiei de lapte”, afirma Vasile Pachitanu, care lucreaza in sectorul zootehnic de peste 40 de ani.

Fermierii care aleg sa isi ingrase extensiv animalele pot ajunge la un spor mediu zilnic de circa 1.200 de grame. Mai mult decat atat, un taur din aceasta rasa poate ajunge la o greutate de circa 900-1000 kg, iar vacile la aproximativ 600-700 de kg.

„Daca vorbim de profit, in cazul in care un fermier demareaza aceasta activitate cu 8 junici, iar fatarea are loc in anul 2, in cel de-al cincilea an poate avea peste 60 de animale”, declara Vasile Pachitanu. Asfel, un crescator de animale poate ajunge in cinci ani la un profit de circa 14.000 de euro.

Un alt avantaj subliniat de Vasile Pachitanu este ca rasa de bovine Angus are o prezentabilitate buna pentru pasunat si nu este pretentioasa la intretinere. Mai mult decat atat, bovinele din aceasta rasa nu necesita constructii sofisticate, in perioada de iarna animalele avand nevoie doar de niste copertine in zonele in care exista viscol puternic, sustine presedintele Asociatiei Angus Romania.

Comparativ cu alte state europene, Romania se confrunta cu o densitate scazuta a bovinelor. De exemplu, potrivit statisticilor, in tara noastra exista circa 15 capete la 100 de hectare, in timp ce in Irlanda numarul acestora este de 137 de bovine la 100 de hectare.

„Doar in a doua parte din jumatatea anului trecut au intrat in tara noastra circa 500 de capete din aceasta rasa, in principal datorita programului de minimis. O sa vedem daca si anul acesta va fi. Este importanta acea subventie pentru crescatori, de 300 de euro, ii activeaza sa spunem. Imi pun sperantele ca sectorul zootehnic va cunoaste o revitalizare, dupa scaderea puternica, dramatica chiar, din anul 2000. Mai sunt insa probleme cu pajistile, este o mafie mare a pasunilor”, mai afirma Vasile Pachitanu.

Originare din Scotia, bovinele din rasa Angus sunt in prezent raspindite in toate colturile lumii, din America de Nord si pana in Asia si Oceania (Australia, Noua Zeelanda). Vacile din aceasta rasa poseda o musculatura dezvoltata, prin urmare procentul oaselor in carcasa nu depaseste 16%. Mai mult decat atat, taurii din rasa Angus sunt utilizati pe scara larga in incrucisarea industriala cu vaci din alte rase. Hibrizii rezultati au o longevitate de circa 17 ani, in timp ce bovinele Angus pot trai pana la 20 de ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE