Scumpirile excesive ale produselor agroalimentare nu ar fi cauzate de o crestere a preturilor la nivel de furnizor, iar producatorii acuza ca sunt nevoiti sa-si vanda produsele tot mai ieftin, in timp ce retailerii le comercializeaza pentru un pret tot mai mare.
Pentru ca produsele ajung la consumatorul final cu preturi de cateva ori mai mari decat pretul lor initial, producatorii solicita interventia autoritatilor pentru solutionarea cat mai rapida a problemei.
,,In ultimele 60 de zile, pretul carnii de porc a scazut cu circa 30% la poarta fermei. Astazi fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret! Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20%’’ declara reprezentantii ACEBOP.
Crescatorii de animale considera ca aceste scumpiri nu au vreo legatura cu preturile impuse de producatori si ca intreaga situatie se datoreaza strategiilor si ,,jocurilor’’ marilor lanturi de magazine, care urmaresc doar sa-si maximizeze profiturile. Producatorii mai spun ca aceste scumpiri vor avea un impact dezatruos asupra pietei agroalimentare din Romania si ca vor duce la o scadere vertiginoasa a consumului.
Producatorii fac apel la autoritati
,,Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi, mai departe, acestea ajung la consumatori cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie!’’ declara presedinta ACEBOP, Mary-Eugenia Pana.
Ministrul Agriculturii a sesizat Consiliul Concurentei
Si seful MADR, Petre Daea se arata ingrijorat de aceste scumpiri, sesizand Consiliul Concurentei. Ministrul sustine ca situatia din piata a preturilor nu este justificata de niciun factor obiectiv si din aceasta cauza este necesar ca o autoritate abilitata sa stabileasca ,,(…) daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica.’’
Daea mai spune ca a vizitat personal mai multe piete agroalimentare si magazine din Bucuresti si a constatat ca pretul unelor produse s-a dublat la raft, in conditiile in care costurile de productie nu au inregistrat cresteri. ,,(…) carnea de porc a scazut la producatori, iar la raft creste. Oul pleaca de la producator cu 36 de bani si ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situatie similara. Sunt anomalii si lucruri de neinteles”, mai spune ministrul.