Producții mai sigure cu o fertilizare optimă a cerealelor de toamnă!

Facebook
Twitter

În funcție de zonă, perioada optima pentru prima aplicare a îngrășămintelor din primăvară la culturile de cereale variază foarte mult.

În România prima fracție de azot după perioada de iernare la cerealele de toamnă poate fi aplicată de la sfârșitul lunii Februarie în zonele cu precipitații scăzute ,pentru a profita de umiditatea din sol acumulată în perioada de iarnă și continuă până la mijlocul luni Martie.

În special atunci cand avem temperaturi scăzute, la începutul vegetației, utilizarea unor îngrășăminte ce conțin elemente nutritive ușor solubile în apă și sub formă accesibilă plantelor reprezintă un pas esențial pentru asigurarea unui start bun în vegetație după perioada de iernare.

Orz de toamnă: Azotul trebie dozat în funcție de starea culturii!

Culturile de orz din toamnă sunt de obicei bine dezvoltate la iesirea din iarnă, astfel încât cantitatea de azot din prima doză nu ar trebui să fie excesivă. Orzul cu două rânduri(orzoaica) și orzul cu mai multe rânduri trebuie evaluat diferit în ceea ce privește nivelul de fertilizare.

În special la soiurile de orzoaică de toamnă, unde producția este influențată foarte mult de numărul de spice/m² in funcție de gradul de înfrățire se corectează doza de azot mărinduse cu 15-20kg/ha daca avem un grad de înfrățire slab sau se scade doza cu aceiași cantitate dacă densitatea este foarte mare si dezvoltarea plantelor este excesivă existand pericolul de cădere a culturii și sensibilitate la atacul de boli.

!Atenție la fertilizarea cu gunoi de grajd:

Aplicarea gunoiului de grajd se recomandă la cultura premergătoare, orzul valorificând foarte bine efectul remanent al fertilizării organice.

Grâu de toamnă: doza optimă economic poate aduce cel mai bun randament/ha

Datorită perioadelor cu temperaturi peste medie în timpul lunilor de iarnă, culturile de grâu sunt în general bine dezvoltate. În aceste conditii recomandam o fertilizare medie la prima trecere de +/- 50 kg N s.a/ha.

Pe solurile grele, reci cu dezvoltare slabă a culturii de grâu cantitatea de azot(N) trebuie ajustată cu 10-20 kg N/ha în plus.

Produsul nitrocalcar NAC 27 N conține azot sub formă nitrică direct accesibilă plantelor ceea ce il recomandă a fi cel mai potrivit produs pe bază de azot pentru fertilizarea culturilor de cereale în primăvară.

Uniformizarea potențialului de producție prin fertilizarea variabilă!

Aplicația noastră mobilă NutriZones vă ajută să corectați diferențele în dezvoltarea platelor din aceiași parcelă la culturile de cereale, cu cantitatea potrivită de îngrășământ. Prima aplicare a îngrășământului specific zonelor cu dezvoltare diferită, pune bazele unor culturi uniforme.

Cum funcționează:

Dacă nu aveți încă un cont , înregistrați-vă gratuit în programul NutriGuide accesând www.lat-nitrogen.com și creați-vă planurile de fertilizare pentru culturile de cereale cu doar câteva clicuri .

Din planul de fertilizare respectiv pentru prima doză, creați o hartă satelitară prin apăsarea unui buton în care selectați cea mai recentă imagine din satelit disponibilă din lista . Cantitatea de îngrășământ recomandată de NutriGuide® este distribuită automat în zonele respective din parcelă în funcție de indexul de vegetație al plantelor. După salvarea hărții , deschideți-o în aplicația mobilă NutriZones® (disponibilă pentru Android în IOS) și utilizați-o pentru a aplica îngrășământul în doza recomandată pentru fiecare zona – fără costuri pentru software sau tehnologie!

NutriZones® indică cantitatea de ingrasamant necesară pentru zona respectivă din parcelă. Aceasta poate fi afișată fie ca și cantitate de produs, cantitate de azot s.a/ha, viteză de deplasare sau cantitate procentuală (%).Utilizând aceste informații, reglați cantitatea de îngrășământ aplicată în timp real fie folosind butonul +/- de la distribuitorul de îngrășăminte, fie prin viteza de deplasare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE