Producţie vin 2014. Recolta de struguri la JUMĂTATE față de 2013

Facebook
Twitter

Producție vin 2014. În acest an, vinul va fi mai puţin si mai scump. Viticultorii români spun că ploile dese au distrus recolta în 2014, iar producţia de vin va fi la jumătate faţă de cea din 2013, an record, de altfel, în industrie. Va fi cea mai slabă producţie de vin din ultimii patru ani.

Podgoriile cu soiuri românesti din Prahova sunt compromise

De altfel, producătorii din toată ţara fac eforturi să salveze măcar o parte din recolta de anul acesta. Viticultorii români speră să obțină măcar jumătate din cele peste 5 milioane de tone strânse în 2013.

„Doar cântărind situația din vie, probabil va fi la jumătate față de anul trecut. Va fi necesară o selecţie bună atât în cramă, cât şi în vie, pentru a alege şi a folosi doar ciorchinii perfect sănătoşi”, a declarat pentru digi24.ro, Alfred Binder, reprezentantul unui producător de vinuri.

An ceva mai bun doar pentru soiurile mai rezistente precum Merlot,soi pe care au mizat și viticultorii străini

Albiera Antinori este unul dintre producătorii străini care au făcut din vinul românesc un business. A cumparat 100 de hectare de viţă de vie în zona Prahovei, în urmă cu 12 ani. Este la a 26-a generaţie de producători de vinuri italieni, aşa că ştie secretul de a transforma un an cu o recoltă slabă într-unul cu vinuri premiu: Butoaiele din lemn masiv. După o investiţie de 3,5 milioane de euro, strugurii din această podgorie au împrumutat din aroma şi tăria celor de pe dealurile Toscanei.

„Dacă vrei să produci un vin tare, cu o concentraţie mare de alcool, el trebuie ţinut pentru o perioadă scurtă în astfel de butoaie. Dar dacă vrei un vin mai elegant, de calitate, atunci trebuie să îl depozitezi în butoaie din lemn masiv mai mari”, a spus Albiera Antinori, producător de vinuri.

Românii au învăţat să deosebească vinul de calitate

„Industria vinului a trecut prin multe schimbări, în urmă cu câţiva ani, multora le era uşor să vândă vin ieftin”, a adăugat Albiera Antinori.  Fiecare român bea în medie 24 de litri de vin pe an, jumatate din consumul locuitorilor din ţarile dezvoltate. Mai bine de o treime din vinurile vândute sunt albe. Consumul real este însă mai mare, datorită faptului că statisticile nu includ şi vinul obţinut în micile gospodării.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE