Producția de sfeclă a înregistrat recordul ultimilor 25 de ani. Se ieftinește ZAHĂRUL?

Facebook
Twitter

România a înregistrat cea mai bună producție de sfeclă de zahar din ultimii 25 de ani, acest lucru ar trebui să se reflecte în prețul la raft al zahărului, a declarat directorul unei fabrici de zahăr din județul Brașov.

Cu toate acestea, agricultorii nu au motive de bucurie, deoarece recolta de sfeclă de zahar s-ar putea vinde foarte ieftin, ceea ce înseamnă că profitul înregistrat de fermieri va fi unul modest.

„Prețul la zahăr este cel care ne nemulțumește pe noi, pentru că anul trecut zahărul era 4,50 lei și acum e 2,40 lei”, a declarat pentru digi24.ro,  Mihai Tatu, cultivator de sfeclă de zahăr din județul Brașov.

Mihai Tatu are 350 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr. Producţia, 65 de tone pe hectar, este cu 50% mai mare față de anul trecut. Dar o recoltă bogată nu înseamnă şi un profit mai mare. Dacă în 2013 a obţinut 40 de euro pe tonă, acum preţul abia depășește 30 de euro.

Mihai Tatu estimează că va livra fabricii de zahăr de la Bod în jur de 230.000 de tone de sfeclă de zahăr. La fel vor face alţi 70 de agricultori din judeţele Brașov și Covasna, potrivit digi24.ro. În curtea fabricii sunt munți întregi de sfeclă, care a fost recoltată în doar câteva zile.

În total, la fabrica din Bod s-au strâns aproximativ 6.000 de tone de sfeclă de zahăr. Producția de sfeclă de zahăr obținută anul acesta este un record, astfel că și producția de zahăr va fi un record al ultimilor ultimii 25 de ani, spun specialiștii citați de digi24.ro.

Numai că prețurile mici îi nemulțumesc și pe fermieri și pe procesatori.

„Dacă acum cinci ani de zile, kilogramul de zahăr avea prețul de 2,1 lei acum se învârte undeva în jur la 1,80 – 1,90. Vă dați seama că este o mare problemă pentru noi, pentru că, acum, costurile au crescut”, afirmă Ioan Urdea, directorul general al fabricii de zahăr din Bod.

Românii consumă în jur de 540.000 de tone de zahăr pe an. În țara noastră mai există doar patru fabrici de zahăr, care, ca și fermierii, sunt sufocate de importurile de zahăr ieftin. Americanii i-au acuzat pe mexicani că livrările lor au fost făcute la prețuri de dumping.

În plus, și alți producători, inclusiv cei din Statele Unite, cât și europeni au obținut producții foarte mari de sfeclă de zahăr. Fermierii germani au majorat cu aproape 5% suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr anul acesta, la circa 374.400 de hectare. Ministerul german al Agriculturii estimează un avans al producției de zahăr cu aproximativ 0,9 milioane de tone, la 4,39 de milioane de tone.

De asemenea, marii producători de zahăr, cum este Brazilia, anunță creșteri semnificative ale producției. Și americanii estimează producții record de sfeclă de zahăr, astfel că prețul zahărului ar putea să scadă în continuare, ceea ce înseamnă venituri mici pentru cultivatori români.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE