Producția mondială de lemn a crescut pentru al patrulea an consecutiv

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat joi că producția globală de lemn a continuat să crească în 2013 pentru al patrulea an la rând, transmite AFP.

Producția de lemn în 2013 a depășit nivelul de dinaintea crizei în toate grupele de produse, cu excepția cherestelei. Asia-Pacific, America Latină, Caraibele și America de Nord au înregistrat cele mai puternice reveniri ale producției de lemn. Revenirea în Europa a încetinit în 2012 și nu și-a revenit în special în Europa Occidentală și de Sud, unde producția și consumul au scăzut în 2012-2013 pentru unele produse de genul paneluri de lemn și butuci.

Producția de paleți din lemn a atins un nivel record în 2013, stimulată de politicile din domeniul bioenergiei și țintele de consum stabilite în Europa. Producția mondială de paleți din lemn a crescut cu 12% până la 22 milioane tone în 2013. Piața paleților de lemn a fost dominată de Europa și America de Nord care au fost responsabile pentru aproape toată producția mondială (62% respectiv 34%) și consumul (81% respectiv 15%).

În schimb, producția mondială  de hârtie a stagnat în 2012-2013 din cauza încetinirii consumului în China, țară care se orientează din ce în ce mai mult spre mediul digital. Producția mondială de hârtie a fost de aproape 400 milioane tone în 2013, în scădere cu 1% comparativ cu 2012. În China, cel mai mare producător și consumator mondial de hârtie, consumul a scăzut ușor (un procent) în 2013 pentru prima dată după 38 de ani de creștere neîntreruptă.

 China produce și consumă din ce în ce mai mult alte produse pe bază de lemn

„Dacă oamenii din China vor trece la media electronică, așa cum am făcut mulți dintre noi în Vest, acesta va fi sfârșitul unuia din puținele centre de creștere a consumului de hârtie”, a declarat economistul FAO, Adrian Whiteman.

În 2013, China a devansat Canada la producția de cherestea și SUA la consumul de cherestea. De asemenea, importurile Chinei de butuci și cherestea au crescut cu 18% pentru a atinge noi valori record în 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE