Producția de grâu din 2013: record românesc, dezastru european

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul acesta, producția de grâu a urcat la 7,296 milioane de tone, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani și unul dintre cele mai mari din ultimii 43 de ani. Numai că randamentul mediu la hectar este de abia la jumătatea mediei europene.

Suprafața cultivată cu grâu a fost de 2,63 de milioane de hectare. Astfel, randamentul mediu s-a cifrat la 2,774 tone/hectar, în creștere față de cifrele prezentate de INS cu privire la 2012, când randamentul mediu la grâu a fost de 2,624 tone/hectar. Însă, rezultatele pozitive din acest an pălesc dacă le comparăm cu cele obținute la nivel european. Anul trecut, media europeană la grâu a fost de 5,434 tone/hectar.

Totuși, în ciuda producției mari, fermierii se confruntă cu o problem majoră: prețul mic oferit de cumpărători. „dacă ne gândim la ce era în urmă cu câțiva ani, prețul actual la grâu e foarte mare. Dacă ne uităm la 2012, când producția a fost foarte mică, prețul este derizoriu”, ne-a declarat inginerul Mihai Anghel, patronul Cerealcom.

Prețul gravitează în jurul valorii de 6 lei/kilogram, potrivit producătorului, însă grâul bun pleacă deja la export,  avertizează Mihai Anghel. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin dă însă asigurări că nu vor fi problem în ceea ce privește asigurarea unei cantități suficiente de grâu de panificație din producția internă, chiar dacă anul acesta nu s-a obținut o producție foarte bună și din acest punct de vedere. În opinia sa, „nu stăm foarte rău” la acest capitol.

„Atunci când este secetă avem mai mult grâu de panificaţie, adică mai mult grâu de o calitate mai bună. Nici în acest an nu stăm foarte rău din punct de vedere calităţii, dar este adevărat, cantitatea de grâu de panificaţie este mai mică decât în anii precedenţi”, a explicat Daniel Constantin, în cadrul unei conferințe.

Record la orz și orzoaică

Suprafețele cultivate în acest an cu orz și orzoaică au fost mai mici anul acesta, comparative cu 2012, însă randamentele obținute au fost printre cele mai mari din ultimii 23 de ani, potrivit șefului MADR.

„La ovăz este a doua cantitate din punct de vedere al randamentului din ultimii 43 de ani, cu 1,96 tone la hectar, iar campioana, tot din punct de vedere al randamentului este în acest an cultura de rapiţă, unde avem cea mai mare producţie din ultimii 38 de ani”, a subliniat Daniel Constantin.

La orz și orzoaică s-a obținut o recoltă de 3,2 tone la hectar, ceea ce înseamnă o cantitate de 1,511 milioane tone.

Producția agricolă în 2013:

Cultură Cantitate obținutătone Suprafață cultivatăhectare Randament
Grâu și secară 7,296 mil. 2,063 mil. 3,472 tone/hectar
Orz și orzoaică 1,511 mil. 461.068 mii 3,279 tone/hectar
Ovăz 362.137 mii 184.758 mii 1,960 tone/hectar
Rapiță 647.811 mii 284.874 mii 2,274 tone/hectar

 

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE