Producătorii vor mai mulți bani pentru agricultura ecologica

Facebook
Twitter

După o rundă de negocieri în care reprezentanții Ministerului Agriculturii s-au angajat că vor găsi resurse pentru suplimentarea fondurilor destinate agricultorilor ecologici aflați în erioada de conversie, cele două părți vor sta din nou la aceeași masă în perioada 10-15 mai 2013.

Operatorii din agricultura ecologica au cerut autorităţilor suplimentarea fondurilor alocate pentru sprijinirea producătorilor aflaţi în perioada de conversie, în cadrul unei întâlniri cu secretarii de stat Achim Irimescu şi Daniel Botănoiu, desfăşurate luni, 29 aprilie, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Producătorii agricoli ecologici au cerut suplimentarea sumelor alocate pentru anul 2013.

Reprezentanţii MADR au fost de acord cu identificarea unei soluţii privind majorarea plafonului alocat pentru agricultura ecologica prin HG 759/2010, pentru sprijinirea producătorilor aflaţi în perioada de conversie, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Totodată, în situaţia în care o eventuală modificare a Regulamentului 73/2009, va permite introducerea unei perioade de tranziţie aferentă anului 2014, MADR conform propunerii Bio România va înainta Comisiei Europene o notificare privind plafonarea acestei forme de sprijin la ferme de maxim 20 de hectare.

De asemenea, MADR aşteaptă clarificările Comisiei Europene cu privire la Măsura 214, Agricultura Ecologica, în funcţie de care va modifica legislaţia naţională.

În cadrul acestei întâlniri au mai fost discutate ordinul cu privire la sancţiunile acordate beneficiarilor din agricultura ecologica, prelungirea termenului de înregistrare a operatorilor din agricultura ecologica, precum şi nivelul plăţilor naţionale directe complementare.

Ministrul Agriculturii a declarat în luna februarie că sectorul producţiei bio va fi sprijinit în 2013 cu cinci milioane de euro, sumele provenind din fondurile europene de garantare agricolă (FEGA).

Agricultura ecologica din România are în prezent un ritm de creştere anuală de 23%. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultura ecologica, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistraţi 26.736 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice. În ceea ce priveşte sectorul de produse procesate, în anul 2012 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de procesatori, de la 48 unităţi în anul 2007 la 103.

În 2007, suprafaţa totală cultivată în sectorul de agricultura ecologica a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic). În 2012 suprafețele exploatate în sistem ecologic se ridică la 450.000 de hectare, culturile din flora spontană fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologica ‘Bio România’, consumul intern de produse ecologice certificate reprezintă doar 2% din totalul alimentelor consumate, deşi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural românesc pot fi clasificate ca fiind naturale şi ecologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE