Producătorii europeni, protejați de importuri prin taxe anti-dumping

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deputaţii europeni cer măsuri mai dure împotriva importurilor incorecte din state terţe.

UE ar trebui să crească tarifele anti-dumping împotriva importurilor subvenţionate din terţe state şi să facă mai mult pentru a ajuta firmele să beneficieze de măsurile existente de combatere a acestor practici, au arătat deputaţii în amendamentele votate miercuri privind planurile de revizuire a “instrumentelor UE de apărare comercială”. Deputaţii au mai depus amendamente şi pentru tarife mai dure împotriva dumpingului de mediu sau social şi împotriva dumpingului asistat de subvenţiile de export.

“Am revizuit partea cea mai controversată din politica comercială a UE – instrumentele de apărare comercială – care de obicei iau forma tarifelor anti-dumping. Cazurile foarte vizibile, cum ar fi taxa anti-dumping de 47% pe panourile solare importate din China aduc această revizuire mai sus pe agenda politică. Am ajuns la unele compromisuri bune, în cele mai multe cazuri, în privinţa transparenţei, a mai multor drepturi de supraveghere pentru Parlament, îmbunătăţind totodată ajutorul acordat firmelor mici”, a spus raportorul Christofer Fjellner (PPE, SV).

Firmele mici ar trebui să beneficieze de instrumentele UE de apărare comercială

Deputaţii subliniază că doar marii jucători din industrie pot să îşi permită investigaţii anti-dumping şi anti-subvenţii, în timp ce firmele mici şi mijlocii (IMM) sunt dezavantajate în privinţa accesului la instrumentele de apărare comerciale ale UE. Deputaţii sugerează crearea unui helpdesk pentru IMM-uri care să le ajute să depună plângeri şi să le ofere îndrumare în cursul investigaţiilor. Acest helpdesk ar putea ajuta şi sectoarele de business care sunt formate în majoritate din IMM-uri să pună în comun probele iniţiale privind efectele economice negative, necesare pentru a începe o investigaţie anti-dumping.

Deputaţii mai spun că pentru sectoarele formate în mare măsură din IMM-uri, ar putea fi impuse taxe mai mari pentru importurile de bunuri de dumping sau subvenţionate.

Fără notificarea investigaţiilor

Deputaţii au votat împotriva propunerii ca importatorii UE şi exportatorii din state terţe să fie notificaţi cu două săptămâni înainte în privinţa planurilor UE de a impune taxe provizorii anti-dumping. Comisia a propus această notificare ca să se asigure că importurile deja expediate nu sunt afectate, însă deputaţii au considerat că acest lucru ar putea conduce la crearea de stocuri de produse de dumping şi ar politiza relaţia comercială.

Deputaţii consideră că UE ar trebui să schimbe regulile, astfel încât să poată impune taxe mai mari pe bunurile importate de dumping sau subvenţionate, dacă ţara terţă exportatoare “nu are un nivel suficient de standarde de mediu şi sociale”, evaluate pe baza convenţiilor de mediu şi de muncă. În acelaşi timp, UE ar trebui să impună taxe mai moderate (prin aplicarea “regulii taxei mai mici”) atunci când importurile subvenţionate vin dintr-o ţară mai puţin dezvoltată care îşi urmăreşte “scopurile legitime de dezvoltare”.

Legislaţia actuală privind apărarea comercială a UE datează din 1995. De atunci, relaţiile comerciale ale UE cu statele terţe s-a modificat substanţial, iar lanţul valoric a s-a globalizat. Revizuirea propusă are ca scop eficientizarea acestei legi, adaptarea ei la provocările actuale şi la modelele comerciale, precum şi creşterea transparenţei şi a predictabilităţii.

Cele mai multe cazuri anti-dumping şi anti-subvenţii au fost lansate de UE împotriva Chinei.

Deputaţii vor începe negocierile legislative cu Consiliul pentru a ajunge la un acord în prima lectură, de preferinţă înainte de încheierea actualei legislaturi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE