Producătorii de carne de porc solicită amânarea plății TVA la carne pentru 6 luni și reducerea TVA la 9% pentru a nu da faliment

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorii de carne de porc solicită amânarea plății TVA la carne pentru o perioadă de 6 luni și reducerea TVA la 9%, întrucât există riscul ca fermierii din acest sector să dea faliment, potrivit președintelui Federației Naționale PRO AGRO, Alex Jurconi.

“Vrem amânarea plății TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni și reducerea TVA la carne și produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanțul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanțul cărnii de porc, de pasăre, oaie și vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanțul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafață a economiei subterane, de creșterea consumului datorită repoziționării prețurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor”, a explicat Alex Jurconi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la standul PRO AGRO de la Indagra.

Potrivit fermierilor din domeniu, în perioada august — octombrie 2014 prețurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile față de costurile de producție au ajuns săptămâna trecută la circa 136 de lei/animal livrat. Deși crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influențează în mod indirect piața cărnii de porc din România. La sfârșitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse și subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenționează să activeze măsura stocajului privat.

“Acel 2% din producția Uniunii Europene care mergea către piața Rusiei trebuie să se regăsească undeva. Trebuie să exite o formulă unde acel 2% va fi înghițit. Automat acel 2% reprezintă cu mult peste producția României. Piața se va autoregla în 6 luni. Ori se va găsi o piață alternativă, în afara Uniunii Europene, unde va merge acel 2%, iar acesta este puțin probabil, sau în 6 luni va exista o echilibrare a cererii și a ofertei, adică un faliment al sectorului creșterii porcului. Unde se va regăsi acest faliment? Se va regăsi în țările mai puțin dezvoltate, adică în România. În 6 luni, piața UE se va echilibra, dar din păcate se va echilibra prin falimentul celor mai puțin consolidați, adică a fermierilor din sectorul creșterii porcului din România”, a declarat Miron Dascălu, vice-președintele Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS).

Președintele Federației Naționale PRO AGRO, Alex Jurconi, a anunțat că vineri urmează să aibă loc o întâlnire a reprezentanților fermierilor cu un comitet interministerial pentru a discuta despre efectele embargoului impus de Rusia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE